Tøff hverdag for Bush

President George W. Bush får en tøff hverdag etter at demokratene har sikret seg flertallet i Representantenes hus – etter tolv års ørkenvandring. Frustrerte amerikanere ønsket en ny kurs.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Kongressvalget ble en thriller, og i mange delstater var det svært små marginer som skilte. I Representantenes hus kommer demokratene tilbake over nyttår med 230 representanter, mot republikanernes 205.

Dermed er det klart at Nancy Pelosi blir den første kvinnelige flertallslederen i Representantenes hus, og at demokrater, mange av dem svært liberale, tar over ledelsen i alle komiteene.

En gevinst på nesten 30 mandater var i overkant av hva mange eksperter hadde trodd. Valgdagen så ut til å bli helsvart for president Bush, fordi demokratene har gode muligheter til å erobre flertallet også i Senatet.

Kamp om Senatet

Kampen om senatsplassene har vært knallhard, og tidligere onsdag hadde de to partiene sikret seg 49 senatorer hver. Men demokratene kan være et skritt nærmere å få kontroll over Senatet, fordi den demokratiske kandidaten Jon Tester ser ut til å ha vunnet over republikaneren Conrad Burns i Montana.

Det betyr i så fall at demokratene har kontroll over 50 senatorer og republikanerne over 49. Men situasjonen er fortsatt ikke avklart, fordi senatspresidenten og republikaneren Dick Cheney har dobbeltstemme.

De to partiene er dermed like sterke før situasjonen i Virginia er avklart.

Da 99,8 prosent av valgkretsene var talt opp i Virginia, hadde demokratenes utfordrer James Webb sikret seg 49,6 prosent av stemmene og utropt seg selv til seierherre.

Republikaneren George Allen hadde fått 49,3 prosent av stemmene, men nektet å kaste inn håndkleet. Ettersom det skilte under 1 prosent eller under 8.000 stemmer, kan taperen med loven i hånd kreve omtelling. Dersom det skjer, vil ikke det endelige styrkeforholdet i Senatet være klart før langt ut i desember.

Demokratene kapret fire nye senatorer i delstatene Ohio, Pennsylvania, Rhode Island og Missouri.

Maktdeling

De republikanske valgstrategene, med ringreven Karl Rove i spissen, har i flere år arbeidet intenst med å sikre et varig flertall i Kongressen. Den drømmen ble knust ved dette valget, men deling av makten mellom de to partiene er langt fra noe ukjent fenomen i Washington.

Demokratene kan nå sette dagsorden i Representantenes hus når de kan kontrollere samtlige komiteer. Og selv om fordelingen i Senatet skulle bli 50-50, og visepresident Dick Cheneys dobbeltstemme blir avgjørende, vil et samarbeid over partigrensene tvinge seg fram.

Demokratene har allerede invitert til samarbeid, og Det hvite hus har kommet med lignende invitter. Men de demokratiske lederne vet av erfaring hva president Bush definerer som samarbeid, og arbeidet i Kongressen vil neppe bli mer smidig.

Sammensetningen av Kongressen får liten eller ingen innvirkning på USAs utenrikspolitikk, der Bush i to år til vil ha hånden på rattet. Unntaket er krigen i Irak, men det er på hjemmeplan amerikanerne muligens vil merke skiftet.

Presidentvalget

Republikanerne måtte også gi slipp på seks guvernørstillinger, i viktige delstater: i New York, Ohio, Maryland, Massachusetts, Arkansas og Colorado. Dermed har demokratene 28 guvernører og republikanerne 22, nøyaktig omvendt fra før valget.

Guvernørene kan spille en viktig rolle i forberedelsene fram til valget i 2008, der begge partier må gjennom en lang og krevende nominasjonsprosess. Det er ingen visepresident fra republikanerne som er klar til å stille, og begge partier har samme utgangspunkt.

En slik situasjon har ikke USA vært i siden valget i 1952, da ingen demokratisk visepresident tok over stafettpinnen etter Harry Truman. Så langt har verken demokratene eller republikanerne noen klare kandidater.

Men allerede før årsskiftet vil trolig de første signalene komme om hvem som kan tenke seg å ta opp kampen om å bli sitt partis presidentkandidat. Mange navn har svirret i lufta den senere tid, men ingen har erklært sitt kandidatur.

Publisert
Den kjente Kennedy-klanen er mer enn senator Edward Kennedy fra Massachusetts, som ikke var på valg i år. Men hans sønn Patrick Kennedy ble gjenvalgt som en av demokratenes to kongressrepresentanter fra Rhode Island. Her sammen med sin mor Joan Kennedy etter at seieren var sikret.
Keith Ellison blir den første muslim som tar sete i den amerikanske kongressen. Demokraten Ellison ble valgt inn i Representantenes hus fra Minnesota og representerer den samme kretsen som siden 1978 har vært holdt av norskamerikaneren Martin Olav Sabo.
Demokraten Tim Mahoney kan koste på seg et bredt smil etter å ha sikret seg en plass i Representantenes hus. Mahoney stilte i kretsen i Florida der Mark Foley ble tvunget til å trekke seg etter sexavsløringer.
Republikanernes senator Rick Santorum og hans datter Sarah Marie er sønderknust etter det forsmedelige nederlaget ved kongressvalget tirsdag. Santorum har de seneste årene vært en av republikanernes ledere på Capitol Hill, men han måtte bite i gresset for sin demokratiske utfordrer Bob Casey.
Senator Hillary Clinton har all grunn til å smile etter at hun ble gjenvalgt som senator fra delstaten New York med solid margin. Spørsmålet er om hun nå retter blikket mot presidentvalget om to år, slik mange av hennes tilhengere ønsker.