CIA-veteraner advarer mot Irak-krig

En rekke tidligere CIA-offiserer advarer Bush-administrasjonen mot å gå til krig mot Irak, og mener dette bare vil øke kløften mellom Vesten og den islamske verden og føre til mer terrorisme.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

CIA-veteranene viser blant annet til en rapport den amerikanske etterretningsorganisasjonen utarbeidet sist høst, der det ble advart mot et militært angrep mot Irak, melder nyhetsbyrået UPI.

Rapporten bygde blant annet på en meningsmåling blant nærmere 10.000 muslimer i ni land, og konkluderte med at den amerikanske administrasjonen i for liten grad er opptatt av de bakenforliggende årsakene til terrorismen.

-Må tørke opp sumpen

-Terrorisme er som malaria. Man kan ikke utrydde malaria ved å drepe myggen. Man må tørke opp sumpen. En invasjon av Irak vil føre til at verden blir oversvømt av slik sump som vil få terrorister til å yngle, heter det i CIA-veteranenes klare melding til president George W. Bush.

Utenriksminister Colin Powells argumenter for krig, som han fremførte i Sikkerhetsrådet i forrige uke, holder ikke vann, mener CIA-veteranene.

De tidligere etterretningsoffiserene stiller spørsmål ved USAs ensidige fokus på FN-resolusjon 1441, og spør hvordan USA forholder seg til alle andre FN-resolusjoner som aldri er etterlevd. -Er USA villig til å gå til krig for å sikre gjennomføring av disse også, undrer CIA-veteranene med klar henvisning til de mange FN-resolusjonene Israel aldri har etterlevd.

-Lite troverdig

De tidligere CIA-offiserene stiller videre spørsmål ved Bush-administrasjonens påstand om at Irak utgjør en trussel mot verdens eneste gjenlevende supermakt, og finner dette lite troverdig.

Veteranene viser blant annet til et brev CIA sendte til etterretningskomiteen i Senatet i oktober, der det konkluderes med at sannsynligheten for at Irak skal gå til angrep med masseødeleggelsesvåpen, eller gi slike våpen til terrorister, er svært liten.

Går Bush til krig mot Irak, frykter veteranene derimot for hva Saddam kan finne på.

-Saddam kan komme til å bestemme seg for at hans siste sjanse for hevn er å gå til det ekstreme skritt å hjelpe islamske terrorister til å angripe USA med masseødeleggelsesvåpen, heter det i veteranene advarsel. Fra.

— Det er vårt syn at en invasjon av Irak vil føre til at terroristsentre vil bli oversvømt med rekrutter i uoverskuelig tid, konkluderer CIA-veteranene.

(NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Makten til å gjøre usynlig

  2. Troll i ord

  3. Bagdad Café

  4. Blix er «forsiktig optimist»

  5. - Ingen konkret fredsplan

  6. Irak aksepterer spionfly

  7. To drept i bombeangrep mot Irak

BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN