Boris Johnsons eget mandat er satt på spill

Lokalt er statsminister Boris Johnson utfordret av den unge Ali Milani i det kommende britiske valget. På grunn av den britiske valgordningen risikerer statsministeren å ikke bli gjenvalgt.

Publisert Publisert

NYVALG: Tirsdag fikk statsminister Boris Johnson flertall i Underhuset for nyvalg. Men det er ikke sikkert at han selv blir gjenvalgt. Foto: House of Commons / AP

  • ELISABET SVANE

Søndag formiddag går det i gang, på hjørnet av Pield Heath Road og Copperfield Avenue. Men hvor i all verden er nå det?

Det er midt i valgkretsen til den britiske statsministeren, Boris Johnson. Kretsen heter Uxbridge and South Ruislip, og ligger i det vestlige London. Byen heter Hillingdon og gatehjørnet vi nevner ligger like ved sykehuset.

Her skal Ali Milani stå på søndag. Men hvem i all verden er nå det?

Han er den britiske statsministerens nærmeste konkurrent fra partiet Labour. Han er kanskje det Labour-medlemmet som kan gjøre livet aller surest for Boris Johnson. Ali Milani er 25 år gammel, har kun drevet på med politikk i et par år, startet som ungdomspolitiker under studiene, og er i dag Labours kandidat i Uxbridge and South Ruislip.

Risikerer alt

12. desember skal britene til urnene. Tirsdag stemte Underhuset for nyvalg med 438 stemmer for og 20 imot. Onsdag ble saken behandlet i Overhuset, og alt som mangler nå er at dronning Elizabeth setter sine kråketegn på enden av arket.

Tirsdagens avstemning ble Boris Johnsons hittil største seier som statsminister, men også en seier som innebærer at han setter alt på spill. Både statsministerstillingen han alltid har drømt om og mandatet han vant i Uxbridge and South Ruislip i 2015 og 2017. Tidligere har han representert kretsen Henley-on-Thames.

I det britiske valgsystemet med flertallsvalg i enkeltmannskretser tar vinneren det hele. Alle andre stemmer blir kastet. Her er det ingen tilleggsmandater, og man kan ikke lene seg på populære partifeller som gjør rent bord og dermed drar andre med seg inn i parlamentet, slik det skjer i en rekke andre land. De britiske politikerne må vinne mandatet i sin egen krets, ellers er det takk og farvel.

Det er det Ali Milani satser på å få til i den intense kampanjen han har ført mot Boris Johnson helt siden sistnevnte ble valgt i kretsen.

«UT MED JOHNSON»: Brexitmotstanderne er lite begeistret for sin egen statsminister. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP/NTB Scanpix

«Ta setet fra Boris», heter kampanjen hvor Ali Milani forsøker å velte Boris Johnson, og selv om det kan høres noe overmodig ut, har den iranskfødte politikeren en god del entusiasme i sin kamp. Så mye at britiske medier har spekulert i om det kan være lurt for Boris Johnson å flytte til en mer «sikker» valgkrets. Spekulasjonene har stilnet, men tanken er likevel blitt tenkt.

Trenger 5000 stemmer

Ved valget i 2017 vant Boris Johnson kretsen med et snevert flertall. I 2015 vant han overlegent med over 10.000 stemmer mer enn motkandidaten, men i 2017 hadde det blitt halvert til 5034 stemmer. Det innebærer at Johnson vant kretsen med 50,8 prosent av stemmene. Motkandidaten i 2017 var en relativt ukjent Labour-kandidat.

Siden forrige valg har han ikke akkurat engasjert seg voldsomt i sin valgkrets. Han bor ikke engang i den, og har heller aldri gjort det. Mange av innbyggerne som stemmer her, har ikke engang sett ham.

– Denne kretsen er historisk sett konservativ, men vi må kun overtale 5000 velgere for å vinne den. Og vi ser ham nesten aldri her. Han kommer ikke hit, og han later ikke engang som at han hører til her, sa Ali Milani til Politiken da vi møtte ham på torget i Uxbridge i sommer.

Byen ligger ikke så langt fra London-lufthavnen Heathrow, og flyplassen fyller dermed stort i den lokale debatten – både miljømessig og trafikkmessig.

– Men det bekymrer ikke Boris. Han bor jo ikke her, så han trenger ikke puste denne luften, sa Ali Milani til Politiken i en godt innøvd «one-liner».

Ble sett i kirken

Andre vi møtte i byen hadde merket seg Johnson og den karakteristiske, kaotiske sveisen hans. Han hadde blant annet blitt sett i kirken, og han hadde også tatt seg en pubrunde i kretsen. Nå i oktober har han også besøkt sykehuset for å komme valgkampen i forkjøpet.

Men fraværet og valget i 2017 har gitt Ali Milani blod på tann, og derfor er det stort fokus på valgkretsen som mange av de unge Labour-medlemmene fra venstrefløyfraksjonen Momentum har besøkt.

En søndag i juli var det flere hundre unge Labour-medlemmer her for å ringe på velgernes dører, og det er siden blitt vanlig å se Labour-medlemmer i sving i kretsen. Og så har man selvfølgelig Ali Milani, som traver opp og ned de mange villaveiene for å snakke med velgere. Her ute, hvor det er så uendelig mange små hus. Selv de største husene ser små ut. På søndag skal Ali Milani ut og gå her igjen.

Uenige om alt

Ali Milani og Boris Johnson er uenige om så å si alt. Også om brexit, selvfølgelig, hvor Milani helst skulle sett at Storbritannia forble i EU. Han kjemper for en ny folkeavstemning slik at det britiske folket får muligheten til å «angre» beslutningen fra 2016.

Boris Johnson er derimot en kjent «brexiteer», og 57,9 prosent av velgerne i valgkretsen stemte for å forlate EU ved folkeavstemningen i 2016. Ifølge The Independent har dette imidlertid endret seg siden den tid. I denne kretsen er det nå delt akkurat langs midten når det gjelder brexit, om man skal tro avisens meningsmåling.

Til gjengjeld teller det i Boris Johnsons favør at han i dag er statsminister og dermed en langt mer markant politisk skikkelse enn i 2017, hvor han var en litt motvillig utenriksminister i Theresa Mays regjering.

Men Boris Johnson blir nødt til å kjempe for sin krets og sin mandat, i likhet med kandidatene i alle de andre 533 kretsene i England, de 59 kretsene i Skottland, de 40 kretsene i Wales og de 18 kretsene i Nord-Irland.

Stjeler stemmer fra hverandre

Det blir en intens kamp, og en annerledes kamp enn normalt, dersom det skal bli det brexitvalget som Boris Johnson ønsker seg. Hans utfordrer, Labours Jeremy Corbyn, ønsker seg heller et rent politisk valg hvor brexit kun er ett av flere emner som velgerne skal vurdere.

Det kan gi gevinst for Boris, men valgsystemet kan også stikke kjepper i hjulene hans. For det nye Brexitpartiet, med UKIPs tidligere leder Nigel Farage i spissen, stiller også til valg, og dermed har man et parti på banen som har enda mer lyst til å melde Storbritannia ut av EU enn det konservative partiet vil. Da de to partiene ikke har noen avtaler med hverandre kan de i realiteten ende opp med å kjempe om så mange av de samme velgerne at Labour ender opp med seieren.

Det samme gjelder for øvrig på motsatt side, hvor Liberaldemokratene og Labour kan ende opp med å stjele så mange stemmer fra hverandre at de baner veien for Boris Johnson.

Kun tiden vil vise om Ali Milanis engasjement vil gi uttelling i siste ende.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Britene går til urnene i adventsmørket

  2. Boris Johnson drømmer om å bli et ikon på linje med Churchill

  3. Johnson aksepterer motvillig EUs brexit­utsettelse

  4. NHO åpner «hotline» for å bistå bedrifter med brexit

  1. Brexit
  2. Boris Johnson
  3. Britisk politikk
  4. Valg i Storbritannia