Folkehelseinstituttet: - Barna er mest utsatt

— Se alltid an vannet før du bader, råder forsker.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Forsker ved divisjon for miljømedisin, Vidar Lund, i Folkehelseinstituttet sier turister kan bli syke av badevannet ved strender og oppfordrer folk til å være obs.

— Mangelfull rensing av avløpsvann kan føre til at badestrendene blir smittekilder, så det er absolutt mulig å bli syk ved bading, sier Lund.

På Phuket i Thailand er flere av de mest populære badestrendene Kata, Karon og Patong Bay utsatt for tidvis stor forurensing. Norske David besøkte Kata tidligere i år ogble sjokkert over synet av en svært skitten kanal der kloakkvann rant ut ved badestranden.

Bakgrunn: Dette møter nordmenn i thailandsk strandparadis

Lund sier at det ikke er så enkelt for turister å vite om strendene faktisk er forurenset så lenge reiseselskapene melder om rene og fine forhold.

Bilde3-tUsYT6SoRm.jpg

Verst for barna

De yngste barna er de aller mest utsatte for smitte.

— De minste bader gjerne i den såkalte «skvalpesonen» og kan svelge vann. svelger ofte noe vann. Foreldrene må også passe på at de heller ikke får i seg sand eller smaker på skjell og ligenden som ligger i strandkanten. Er det først forurenset, så er konsentrasjonen høyest i strandkanten, sier Lund.

Han råder også folk til å bruke antibakteriell væske eller servietter hvis mat inntas på stranden. Da holdes eventuelle bakterier fra hender som har vært i kontakt med vannet unna maten.

— Sykdomsbildet avhenger av om du blir smittet av bakterier eller virus, sier Lund.

Han forteller at Verdens Helseorganisasjon (WHO) rapporterer om at det vanligste sykdomsbildet etter bading i forurenset vann er mage- og tarminfeksjoner med diaré og oppkast. Det nest vanligste er luftveisinfeksjoner som er knyttet til virus.

vidarlund-a4uE6qNboy.jpg

— I Norden er vi i en særstilling da penicillin fremdeles virker mot bakterielle infeksjoner, men i andre land er det større mulighet mulighet for å bli smittet av bakterier som er resistente mot antibiotika.. Men ta forholdsregler og se an badevannet, sier Lund.

I varme strøk bidrar imidlertid solstråling og høye vanntemperaturer føre til at bakterier og mikrober på vannets overflate drepes relativt raskt.

— Det vil være gunstig, for da vil sykdomsmikrobene overleve kortere tid i vannet. Hvis vannet ser bra ut, altså klart og fint og ikke grumsete, så er sannsynligheten mindre for at du blir syk av det. Hvis det ser udelikat ut, så unngå å bade der, råder han.

Har du tips til saken? Send oss gjerne en e-post!

- Unngår strendene

Artikkelen om forholdene på Phuket har bidratt til en rekke henvendelser fra nordmenn i landet. En nordmann (61), som ønsker å være anonym, eier et hus på Phuket og forteller at han unngår å bade på den siden av stranden.

— Det er flere områder langs de tre strendene som ikke er bra. Et tegn på det er at de lokale også holder seg unna havet, sier han.

kata-0f29VTAnnW.jpg

Han forteller at gråvannet har rent ut ved badestrendene på Kata og Karon i de siste fem årene nordmannen har hatt hus der.

Han opplyser at flere ambassader har klaget på forholdene, noe det norske konsulatet i Phuket bekrefter.

— Konsulatene her tar opp forurensingsproblemene på møter med guvernøren ved rådhuset her i Phuket. Vi avventer guvernørens avgjørelse, sier assistent Sornpornwan Srikram ved det norske konsulatet i Phuket.

Ifølge lokalavisenPhuket Gazette ønsker lokalpolitikere en forsterking av renseanlegg.

Untitled-1-uRLKIKuRQg.jpg

— Viktig å rydde oppSrikram arbeider for den norske æreskonsulen og sier at hun og resten av konsulatet tar problemet svært alvorlig.

— Vi er en av de største destinasjonene for turisme i Thailand, og dette er viktig å rydde opp i for å beholde vårt gode rykte. Vi lever av turisme, sier Srikram.

Den norske ambassaden i Bangkok opplyser at de ikke mottar henvendelser fra nordmenn om forurensede strender i Thailand.

— Det er antagelig heller ikke norske myndigheter folk umiddelbart henvender seg til med slike bekymringer, sier chargé d’affaires Erik Svedahl ved ambassaden.

— Turisme utgjør en forholdsvis stor andel av Thailands økonomi og det vil være naturlig å anta at myndighetene er opptatt av landets omdømme også på dette området. Samtidig er det et faktum at tallet på turister til Thailand, de fleste fra andre deler av Øst-Asia, fortsetter å stige, sier Svedahl.

Les også:

Gikk rett inn på flyet med denne

«Siste opprop for Gunnar Gundersen»

- ikke la deg lure av spa-resorter verden rundt

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sa de innførte fempersonersregelen i Bergen på bakgrunn av lokale smittevernråd.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Strammer inn munnbindpåbudet

  2. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

  3. Snapchat har kjøpt bergensapp

  4. Siri hadde ikke råd til å gå til tannlegen. Det endte med haste­innleggelse på Haukeland.

  5. Joe Biden har fått formell godkjennelse til å begynne overgangsprosessen

  6. – Kanskje kan vi i ettertid si at vi var for strenge, men sånn er det