«Alle» vil til USA

Enorm interesse for å reise over dammen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Vi opplever en større interesse for USA i år enn i fjor. Det kan være mange årsaker til det: Dollarkursen er veldig gunstig, det er mye fokus på USA i media og SAS' nye direkterute til New York skaper mer interesse for USA, sier produktsjef hos Nordmanns-Reiser, Elisabeth Stai.

Tallenes tale fra Oslo Lufthavn Gardermoen, som tilbyr to direkteruter fra Oslo til New York, er klar. I fjor reiste 161.262 passasjerer fra Oslo til USA. Tilsvarende tall for 2009 var 138.810. Tallene gjelder for direkteruter mellom Oslo og USA. Med mellomlandinger er det omtrent 500.000. ## Flere USA-ruter

Jo Kobro, informasjonssjef på Oslo Lufthavn, tror det er godt grunnlag for enda flere direkteruter til USA.

— Det finnes markedsgrunnlag for flere direkteruter fra Oslo til USA. Det er jeg helt sikker på. Vi snakker løpende med flere flyselskaper om dette, men slikt tar tid. Det er en stor beslutning å åpne en slik rute, sier Kobro.

Både Norwegian og Feel Air har varslet at «Det Store Eplet» er en interessant rute for selskapene. Lavprisselskapet Norwegian håper å starte med direkteruter fra Skandinavia til New York fra høsten 2012. Konkurrentene SAS og Continental frykter de ikke.

— Vi planlegger oppstart for langdistanse høsten 2012, men det avhenger av om Dreamliner-flyene blir ferdig. Vi har bestilt to Dreamlinere, og i første omgang skal vi fly direkte til New York og Bangkok, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

— De billigste billettene vil koste 2000 kroner. Konkurranse er alltid sunt, og vi vil starte med friskt mot, sier Sandaker-Nielsen.

Test deg selv: Kan du USAs delstater?

Stort rutenett

Antallet flyruter fra Norden og over dammen er ikke få. SAS opererer med direkteruter til New York, Chicago og Washington DC. Amerikanske Continental, som har hub på Newark Liberty International Airport, flyr direkte til Oslo, Stockholm og København fra New York.

Delta bringer reisende fra Stockholm til New York, og fra København flyr selskapet til både Atlanta og New York.

Fra Reykjavik på Island kan man komme seg til hele seks ulike amerikanske destinasjoner med Icelandair: New York, Boston, Seattle, Minneapolis, Washington DC og Orlando. Sistnevnte er sesongavhengig. Til New York, Boston og Minneapolis har det islandske selskapet to avganger daglig. Første flyvning til USA hadde selskapet i 1948, og turen gikk ikke overraskende, til New York. Siden den gang har stadig flere ønsket å realisere drømmen om å reise til Amerika, og nye destinasjoner har sett dagens lys.

— Det finnes mange grunner til hvorfor man bør reise til USA. New York er selvsagt. Boston og Seattle er veldig ulike byer, som kan by på et vidt spekter av tilbud fra storbyliv til vakker natur. Minneapolis byr på fantastiske shoppingmuligheter med Mall of America. New York og Washington DC har mange historiske bygninger og steder, sier Bjarni Birkir Hardarson, general manager for Icelandair.

— I tillegg gjør den lave valutakursen USA til et attraktivt reisemål for nordmenn, sier Hardarson.

Dette må du huske før du reiser til USA

New York New York

SAS flyr til Chicago, New York og Washington DC fra København. Svenskene får glede av to direkteruter til USA fra Stockholm, New York og Chicago. Det er ikke mange ukene siden SAS relanserte Oslo-New York med brask og bram, og selskapet ser ikke bort ifra at flere amerikanske destinasjoner kan komme på rutekartet til Oslo.

— Jeg tror det er naturlig å tenke at det kommer flere interkontinentale ruter fra Oslo, men da snakker vi ikke om inneværende år. Vi er spent på den videre utviklingen til New York-ruten. Det er markedet som bestemmer om ruten skal gå, og om det skal være flere ruter, sier informasjonssjef i SAS, Knut-Morten Johansen.

— At det går så bra med New York-ruten er en bra start for potensielt flere interkontinentale ruter fra Oslo. Nordmenn er et reisende folk, og Oslo vil få større betydning etter hvert som etterspørselen øker, sier Johansen.

Harry Potter

Hva er det så med USA som gjør at nordmenn plutselig har fattet interesse for landet? En gunstig valutakurs bidrar definitivt til å gjøre USA til en attraktiv destinasjon. Med et stort rutenett fra Europa, har Amerikadrømmen også blitt desto mer oppnåelig. Hvor reiser vi til i USA?

— USA har blitt mye mer tilgjengelig. Om sommeren opplever vi at mange vil til California og vestlige USA. Florida er nummer to og New York nummer tre. Florida lokker med sol, varme og Disneyparkene. Etter at den nye Harry Potter-parken åpnet i fjor, er det definitivt flere som spør etter Florida. Harry Potter er en egen attraksjon. Familier med mindre barn reiser gjerne til Florida, sier Stai hos Nordmanns-Reiser.

— Familier med større barn velger California. De er litt mer tålmodig i baksetene i forhold til lengre bilturer. New York er destinasjonen for mange par og storfamilier, Sier Stai.

Vi har besøkt Harry Potter-parken i Orlando. Klikk her for å bli med til Potters magiske verden!

Publisert