Her skjedde angrepet mot de norske soldatene

Forsvaret har sendt ut bilder fra stedet der de fire norske soldatene ble drept søndag.

  • Kristjan Molstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Bildene viser et gapende hull i veien der den kraftige veibomben gikk av søndag ettermiddag.

Eksplosjonen tok livet av kvartermester Andreas Eldjarn (21), fenrik Simen Tokle (24), orlogskaptein Trond Andre Bolle (41) og løytnant Christian Lian (31), som passerte stedet i en pansret bil. De var del av en kortesje på fire biler og 14 soldater.

Gruppen var sendt ut for å etablere kontakt med lokale ledere i et grenseområde i Faryabprovinsen. De var blitt håndplukket til oppdraget, som ble regnet som svært risikofylt.

Soldatene hadde også med seg flystøtte. Det brukes bare på de aller farligste oppdragene, bekrefter kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan, Gjermund Eide, overfor Aftenposten.no .

Artikkelen fortsetter under bildet.

FALNE SOLDATER: (Fra v.) løytnant Christian Lian, orlogskaptein Trond Andre Bolle, kvartermester Andreas Eldjarn og fenrik Simen Tokle ble drept da kjøretøyet de satt i ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Afghanistan søndag ettermiddag. FOTO: Forsvaret

Klokken 14.56 meldte kortesjen til leiren at de var blitt utsatt for et bombeangrep, og at fire personer var alvorlig skadet.

Evakuert med bil og helikopter

Norske helikoptre ble sendt fra basen i Meymaneh klokken 15.15. De evakuerte to av de norske soldatene klokken 15.41. Disse to ble bekreftet omkommet da de ankom sykehuset i basen i Meymaneh klokken 16.17.

Klokken 15.32 mottok den norske avdelingen melding fra de amerikanske styrkene. De ville hjelpe med berging og sende eksperter på sprengstoff til åstedet. De amerikanske styrkene kom med bergingspersonell og eksplosivryddere.

De to siste norske soldatene ble evakuert av kjøretøy og erklært døde ved ankomst til basen 20.17.

Orlogskaptein Bolle tilhørte Marinejegerkommandoen, mens de tre andre var fra Kystjegerkommandoen.

Forsvaret har satt i gang en gransking av hendelsen, og har også tatt prøver på åstedet for å slå fast hva slags bombe som ble benyttet i angrepet.

FOTO: Forsvaret

Publisert: