Ber venner hente fredsprisen

Verken Liu Xiaobo eller konen får reise til Norge.

XIA OG XIAOBO Liu får ikke reise til Norge og ta imot Nobels fredspris.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Beijing: Konen til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo har skrevet et åpent brev der hun ber vennene hans reise til Norge for å motta prisen på vegne av ektemannen.

Samtidig melder en menneskerettsgruppe i Hongkong at Lius to brødre er villige til representere prisvinneren under seremonien i Oslo 10. desember.

I en pressemelding fra Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati ber Liu Xiaoguang og Liu Xiaoxuan G20-landene om å legge press på kinesiske myndigheter slik at broren deres løslates.

Liu Xiaobo ble i fjor dømt til 11 års fengsel for å ha utarbeidet et manifest som krever demokratiske reformer i Kina. 8. oktober kunngjorde Nobelkomiteen at han tildeles årets fredspris for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter.

Husarrest

Konen til fredsprisvinneren sitter fortsatt i husarrest, slik hun har gjort siden kunngjøringen. Hun regner derfor med at det er liten mulighet for at hun vil kunne reise til Oslo, ifølge et brev som tirsdag sirkulerte på en rekke nettsider. I brevet ber Liu Xia over 100 kinesiske dissidenter, advokater og professorer om å ta imot prisen på vegne av ektemannen.

«En vurdering av den nåværende situasjonen tilsier at muligheten for at Xiaobo og jeg reiser for å motta prisen, er svært liten, men jeg tror at Xiaobo helt klart ville ønsket at vennene hans deltar på denne historiske seremonien», skriver Liu Xia i brevet.

Les også

Fredsprisen til kinesisk dissident

Ikke kontakt

Nyhetsbyrået AFP har ikke greid å få bekreftet at brevet virkelig er skrevet av fredsprisvinnerens kone ettersom hun de siste ukene ikke har vært tilgjengelig for pressen.

Yang Jianli, en kinesisk dissident som bor i USA, har tidligere opplyst at Liu Xia har gitt ham i oppdrag å samordne venner og tilhengere som ønsker å reise til Oslo.

Publisert
BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  2. Trafikkuhell på E39 i Masfjorden. Flere tunneler ble stengt

  3. – Hadde vi ikke tatt risiko, ville vi ikke overlevd i snart 150 år

  4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  5. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.

  6. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.