Fredag morgen falt MICEX-indeksen med 4,6 prosent ned til 1.191 poeng, mens RTS-indeksen sank med 5,1 prosent til 1.023 poeng.

Så langt i mars har børsene i Russland falt med rundt 18 prosent, etter at president Vladimir Putin fikk klarsignal fra Dumaen til å sende soldater inn i Ukraina og prorussiske myndigheter på Krim-halvøyen forbereder søndagens folkeavstemning.

Russiske markeder reagerer også negativt på den røde utviklingen i det globale markedet.

Investorer frykter uro

— Til tross for situasjonen i Russland har nedgangen blitt forverret av den dempede kinesiske økonomien, påpeker Maksim Guelvitsj, direktør i UBS Securities i Moskva.

Mange investorer frykter eventuelle sanksjoner fra Vesten etter den kommende folkeavstemningen i helgen.

— Folkeavstemningen vil ikke bli akseptert av EU og USA. Avgjørelsene som vil bli tatt, kommer til å bli vurdert negativt av utenlandske investorer. Dette vil sannsynligvis føre til en eskalering av spenningen mellom Russland og Vesten og introduksjonen av reelle sanksjoner mot landet vårt, sier Investcafe-analytiker Mikhail Kuzmin.

Høye lånekostnader

Torsdag sa Russlands tidligere finansminister Aleksej Kudrin at trusselen om sanksjoner allerede hadde ført til høyere internasjonale lånekostnader for russiske selskaper, og at ytterligere sanksjoner ville føre til kapitalutstrømning på opptil 29,8 milliarder kroner netto i kvartalet.

I en rapport fremlagt fredag anslår meglerhuset Renaissance Capital at kapitalutstrømmingen i løpet av første kvartal vil nå 32,8 milliarder. I fjor lå tallet på totalt 37,6 milliarder.