— Russlands opptreden i Ukraina er uakseptabel. Norge fordømmer Russlands folkerettsstridige annektering av Krim. Russlands bruk av militær makt for å endre landegrenser er ikke akseptabel, sa Brende på en pressekonferanse tirsdag.

Han gjør det klart at utviklingen tirsdag med Putins tale til den russiske nasjonalforsamlingen «representerer et alvorlig tilbakesteg for sikkerhet og fred i Europa».

— Hvis russiske soldater også går inn i de østlige delene av Ukraina, så vil det oppstå en potensielt farlig situasjon med trefninger som kan komme ut av kontroll, sier Brende til NTB.

Soldat drept

Han legger til at Norge vil fortsette å anse Krim som en del av Ukraina.

— Ukrainas suverenitet og territorielle integritet må respekteres fullt ut, sier Brende.

Tirsdag kveld ble det meldt om skyting ved en militærbase i Simferopol. En ukrainsk soldat ble drept, og Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk uttalte at konflikten med Russland nå er inne i en militær fase.

— Det sier noe om hvor farlig denne situasjonen er, og at dette lett kan komme ut av kontroll. Russland må slutte med sine folkerettsbrudd, trekke seg ut av Krim og avstå fra en ytterligere militær eskalering, sier han.

Skarpere reaksjoner

Mandag innførte både EU og USA sanksjoner mot Russland. USAs president har sagt at det kan bli aktuelt å skjerpe sanksjonene ytterligere.

Brende sa under tirsdagens pressekonferanse at Norge står sammen med NATO og EU, og at vi slutter opp om EUs tiltak overfor navngitte personer fra Russland og fra Krim.

På spørsmål om vurderingen av ytterligere tiltak, sier Brende til NTB:

— Det diskuteres i EU og blant våre allierte ytterligere tiltak etter at Russland har annektert Krim. Vi må reagere sterkt overfor et land som bare annekterer et annet land. Det er viktig, også for å statuere et klart eksempel.