NRK skriver at familien til den drepte 38-åringen reagerer sterkt på hvordan saken har blitt framstilt.

— Det vi hører om hendelsen er stikk i strid med det serbisk politi sier gjennom mediene. Kripos bør reise ned og etterforske saken, sier et medlem av familien til NRK.

Fått rapport

Utenriksdepartementet bekrefter at en nordmann er skutt og drept av sikkerhetsstyrker i Serbia. De pårørende er varslet.

— Vi har fått bekreftet identiteten til mannen som døde i en skyteepisode med serbisk politi, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB.

Han opplyser at mannen er 38 år gammel, men vil ikke komme med flere detaljer.

— Basert på den informasjonen vi har fått så langt så er det ingen ting ved det serbiske politiets forklaring vi setter spørsmålstegn ved, sier Andersen til NRK.

- Angrep politimann

Den drepte 38 år gamle mannen kommer fra en kommune i Hordaland, opplyser politiet til Dagbladet. Han skal ha vært bosatt i byen Presevo sør i Serbia, ved grensen mot Makedonia.

Ifølge lokale medier slo 38-åringen en serbisk politimann i hodet med en murstein og klarte dermed å sikre seg politimannens automatvåpen.

Deretter løsnet han skudd mot en minibuss med serbiske soldater. Han ble drept av medlemmer av det serbiske gendarmeriet - en paramilitær styrke med politimyndighet, melder den albanskspråklige nettavisen Titulli.

Motivet for angrepet er ennå ikke kjent, skriver avisen.

— Kona var hjemme da 38-åringen ble skutt på gata utenfor boligen, opplyser serbisk politi til Bergens Tidende.

- Ikke islamist

Lederen i den serbiske politiunionen, Veljko Mijailovic, ble lørdag sitert i en rekke lokalaviser på at nordmannen skal ha vært tilknyttet islamistbevegelsen Wahhabi. TV 2 har vært i kontakt med serbisk politi, som nå avviser disse påstandene. Det gjør også mannens familie.

— Jeg kan garantere at det ikke stemmer, sier et familiemedlem til VG. Vedkommende betegner dødsfallet som et stort tap og sier familien i Norge hadde ukentlig kontakt med 38-åringen via telefon og sosiale medier.

Politiske spenninger

Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering og mangfold), forteller at Presevodalen sør i Serbia er preget av politiske spenninger.

— Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku til VG.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia.

I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling. (©NTB)