Cameron danner historisk koalisjon

Liberaldemokratene godkjente natt til onsdag Nick Cleggs avtale om regjeringssamarbeid med toryene. Dermed starter David Cameron i dag arbeidet med å danne en historisk koalisjon.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Ikke siden 1945 har britene blitt styrt av en koalisjonsregjering.

Cameron og Clegg lover å «legge politiske forskjeller til side» og at reduksjon av det gigantiske budsjettunderskuddet være en hovedoppgave for regjeringssamarbeidet.

— Ny type regjering

— Vi skal danne en ny type regjering, sa Clegg etter at han fikk grønt lys for avtalen med David Cameron og De konservative.

Kort tid tidligere hadde partiets medlemmer i Parlamentet og partiledelsen gitt sin støtte til avtalen mellom Liberaldemokratene og De konservative om å inngå en koalisjonsregjering. Dermed var det siste hinderet for et regjeringssamarbeid mellom Liberaldemokratene og toryene ryddet av veien. Cleggs parti har til nå levd i skyggen av Labour og De konservative.

— Jeg håper dette er begynnelsen på en ny type politikk jeg alltid har trodd på, sa Clegg, som får posten som visestatsminister i Camerons nye regjering.

David Cameron fikk tirsdag kveld i oppdrag av dronning Elizabeth å danne ny regjering i Storbritannia, etter at Gordon Brown trakk seg som statsminister.

Les også

Gordon Brown går av som statsminister

Fem poster — Hennes majestet dronningen har hatt den glede av å godkjenne utnevnelsen av Nick Clegg som visestatsminister, sa en talsmann for Cameron sent tirsdag kveld.

I tillegg til Nick Cleggs posisjon som visestatsminister, er det er enighet om at Liberaldemokratene får fire andre statsrådsposter i Camerons regjering.

Dimensjonene av den politiske revolusjonen som er underveis i Storbritannia ble tydeliggjort av kunngjøringen av at den neste valgdatoen allerede er klar, skriver The Times. Cameron har sagt fra seg statsministerens frihet til å velge når i perioden det skal lyses ut valg. Neste parlamentsvalg vil finne sted den første torsdagen i mai 2015.

Hague og Osborne Britenes nye statsminister, som med sine 43 år er den yngste på nesten 200 år, tjuvstartet med regjeringskabalen tirsdag kveld med å utpeke to av de viktigste postene.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne blir ny finansminister, og tidligere partileder William Hague ny utenriksminister i Camerons nye regjering.

38 år gamle Osborne, som er en nær venn av Cameron, har vært finanspolitisk talsmann for toryene siden 2005. Og EU-skeptiske William Hague, som var partiets leder mellom 1997 og 2001, har hatt jobben som utenrikspolitisk talsmann like lenge.

Publisert: