Mohamed Mursi er siktet for sammensvergelse med fremmede makter, opplyste påtalemyndigheten i Egypt fredag, få timer før det var ventet at tilhengere og motstandere av kuppregimet ville protestere i Kairo.

Det nye regimet har kalt folket ut i gatene for å gi hæren mandat til å slå ned på uroen i landet, mens Det muslimske brorskap har lovet motdemonstrasjoner med krav om at Mursi gjeninnsettes.

De store folkemengdene i Kairo var ikke ventet før mot kvelden, etter at fasten er over. Men i bydelen Shobra støtte tilhengere og motstandere av landets islamistbevegelse sammen. TV-kanalen ONTV sendte direktebilder av folk i gatene som kastet stein på hverandre. Også i Alexandria er det meldt om kraftige sammenstøt. Flere skal være såret, melder nyhetsbyrået Reuters.

Stridsvogner

Ifølge egyptiske medier hadde stridsvogner fredag ettermiddag tatt stilling ved både Rabia al-Adawiya-moskeen der Brorskapets tilhengere samler seg og på og ved Tahrirplassen. Helikoptre fløy i luften over hovedstaden og store politistyrker var på plass i sentrum.

— Hæren ønsker å bevise at den har folkelig støtte til å slå ned på Brorskapet. Slik jeg ser det, manipulerer hæren den folkelige misnøyen med Brorskapets styre. De har vist seg dyktige til å utnytte denne misnøyen til å gjenopprette et system der de har det siste ordet, selv om de ikke vil stå i første rekke, mener førsteamanuensis Albrecht Hofheinz ved Universitetet i Oslo (UiO).

Varetektsfengslet

Nyhetsbyrået MENA melder at Mursi er varetektsfengslet i 15 dager. Bakgrunnen er mistanke om at Hamas skal ha samarbeidet med Mursi og andre ledere i Det muslimske brorskap i forbindelse med angrep mot politistasjoner og fengsler under revolusjonen i Egypt i 2011.

Saken omfatter ifølge nyhetsbyrået MENA drap på fanger og tjenestemenn og bortføring av soldater.

Hærsjef Abdel Fattah al-Sisi har bedt om folkets støtte til å slå ned på «vold og terror», og gitt islamistene frist til lørdag med å slutte seg til den politiske prosessen.

— Denne typen press skaper forståelig nok mye sinne. Underforstått blir det sagt at Brorskapet er terrorister, sier Fafo-forsker Mona Abdel-Fadil til NTB.

Befridd

Mursi har sittet i husarrest siden han ble avsatt av hæren i begynnelsen av juli. Ifølge påtalemyndigheten er Mursi blitt avhørt om de nye mistankene og «konfrontert med bevisene i saken». I ett av fengselsangrepene ble Mursi selv befridd sammen med rundt 30 andre medlemmer av Det muslimske brorskap.

Blir Mursi dømt for å ha samarbeidet med fremmede makter, risikerer han streng straff. Brorskapets ledelse har oppfordret egyptere til å reise seg «mot det blodige kuppet».

Brorskapet fordømmer anklagene mot Mursi og fastslår at det er «Mubaraks regime» som nå har vendt tilbake. De omtaler også anklagene mot Mursi som latterlige. Hofheinz tror hærens uforsonlige tone i kombinasjon med straffeforfølgelsen av Mursi og Brorskapet kan føre til at deler av islamistbevegelsen blir radikalisert.

— Men jeg tror ikke Det muslimske brorskaps øverste ledere åpent vil oppfordre til vold, sier Midtøsten-eksperten.

Et militærhelikopter flyr gjennom en røyksky i Egypts hovedstad Kairo fredag.
Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix
Tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi i en protestmarsj med kurs for Rabaa Adawiya-moskeen i Kairo fredag.
Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix
Medlemmer av Det muslimske brorskap roper slagord og danser til støtte for Egypts avsatte president Mohamed Mursi under en protest i Kairo fredag.
Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix