Flere personer ble såret da Taliban gjennomførte et koordinert angrep i Kabul fredag. Norske spesialstyrker bidro til å slå aksjonen tilbake, ifølge en journalist i byen.

Angrepet startet med at en selvmordsbomber sprengte seg i en bil utenfor bygninger som huser FN-organer og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Flere angripere stormet deretter bygningen, og det kom til en kraftig skuddveksling mellom opprørerne og afghanske politistyrker.

Den prisbelønte AFP-fotografen Massoud Hossaini skriver på sin Twitter-konto at norske spesialstyrker bidro til å slå angrepet tilbake, noe også øyenvitner på stedet stadfester. Men Forsvaret i Norge kan foreløpig ikke bekrefte opplysningene.

Trener politiet

— Det er ISAF-styrken som er tettest på det som skjer i Kabul. De sender rapporter til oss som gjelder norsk personell. Foreløpig har vi ikke fått rapporter som tilsier at nordmenn deltar, men det betyr ikke at de ikke gjør det. At vi ikke har fått slike rapporter, kan skyldes tidsforsinkelser eller andre forhold, sier pressetalsmann i Forsvaret Dag Aamoth til NTB.

Spesialsoldater fra Forsvarers spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) har oppdraget med å trene og utdanne den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit (CRU) ut 2013, og har flere ganger tidligere ledet an i kamper mot angripere i Kabul.

Norge har totalt 300 soldater igjen i Afghanistan. Forsvaret vil ikke oppgi hvor mange av dem som er med i CRU i Kabul.

Eksplosjoner

En kvinnelig italiensk ansatt i IOM ble kritisk såret, og tre nepalske vakter ble lettere såret i angrepet, opplyser IOMs talsmann Chris Lom til nyhetsbyrået AFP.

— De ble skadd i to granatangrep. Det er uklart om vår bygning var målet for angrepet, sier Lom.

Pressevakt i Utenriksdepartementet (UD), Svein Michelsen, sier til NTB at UD ikke har fått informasjon om at nordmenn skal ha blitt direkte rammet i angrepet.

IOMs lokaler ligger i samme gate som det afghanske politidirektoratet.

Taliban

Taliban innledet nylig sin våroffensiv i Afghanistan, og islamistbevegelsen tok kort tid etter de første eksplosjonene på seg ansvaret for aksjonen.

Talibans talsmann Zabiullah Mujahid sier i en uttalelse at angriperne hadde angrepet en bygning som ble bruk av CIA-ansatte, samt innenriksdepartementet.

Ifølge Kabuls politisjef Ayoub Salangi rykket fire Taliban-soldater inn i bygningen, hvor det kom til sammenstøt med afghanske sikkerhetsstyrker. To av opprørerne ble drept.

Kontroll

ISAFs-styrkenes hovedkommando meldte kort tid før klokken 17 norsk tid at de hadde kontroll over situasjonen.

«Hundrevis av politifolk i Kabul fokuserer på offentlig sikkerhet og har stengt av viktige innfartsårer», skrev ISAF på sin Twitter-konto.

I en tidligere melding meldte ISAF at en selvmordsbombe gikk av ikke langt unna FNs hovedkontor i Afghanistan.

Torsdag i forrige uke ble 15 personer drept i en selvmordsaksjon som var det første større angrepet i Kabul siden mars.