Mediemogulen og politikeren ble torsdag dømt til ett års fengsel for å ha publisert utskrifter av en hemmeligstemplet politiavlytting i en avis han eier. Det skal ha angivelig ha skjedd for å sverte en politisk rival.

Berlusconis bror Paolo dømmes til fengsel i to år og tre måneder som redaktør for avisen Il Giornale for det samme forholdet.

Kan anke

Berlusconi kan anke saken, og 76-åringen kan uansett slippe å gå i fengsel. I henhold til italiensk lov kan personer over 75 år med dommer på under to år få gjort dommene betinget.

I en annen sak ble den tidligere statsministeren torsdag frikjent for skatteunndragelse av landets høyeste ankedomstol.

Berlusconi var anklaget for å ha snytt det italienske skattevesenet på 1990-tallet da han kjøpte rettigheter til amerikanske filmer med sitt medieselskap Mediaset.

Flere kjennelser

Det er ikke de eneste sakene Berlusconi baler med i det italienske rettsvesenet for tiden.

Han står også tiltalt for å ha betalt for sex med danseren Karima El-Marough, også kjent under pseudonymet «Ruby hjertetyven», mens hun var mindreårig. Han anklages dessuten for å ha bedrevet maktmisbruk gjennom angivelig å ha presset politiet til å løslate henne fra varetekt.

Kjennelsen i denne saken er ventet 18. mars.

Prostitusjon

Aktoratet i Ruby-saken har hevdet at det foregikk systematisk prostitusjon på Berlusconis «bunga bunga-fester».

Sammenkomstene var ikke bare elegante middager, men også fester med erotisk dansing og sex med prostituerte som den tidligere statsministerens medarbeidere hadde fått tak i, sa aktor Antonio Sangermano i retten i Milano mandag denne uken.

Valget

Rettssakene hindret ikke Berlusconi og hans sentrum-høyre-allianse og gjøre et relativt godt valg i februar.

Italia står i et politisk vakuum etter valget der det ikke kunne kåres noen klar vinner. Sosialdemokraten Pier Luigi Bersani jobber etter sigende med å danne en mindretallsregjering, og spørsmålet er hvordan Berlusconis allianse vil stille seg.

Med nesten 30 prosent av stemmene i valget kan alliansen få en nøkkelrolle, men Bersani har avvist å danne en flertallskoalisjon sammen med Berlusconi.