Dette er Pave Frans

Den argentinske biskopen Jorge Mario Bergoglio sto langt nede på lista over favorittene til å bli den neste paven. Men på bare litt over et døgn fikk han støtte av et flertall av kardinalene.

NY PAVE: Bergoglio er tidenes første pave av latinamerikansk herkomst. Han ble født i Buenos Aires som ett av fem barn av en italiensk jernbanearbeider og hans argentinske kone.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Bergoglio er tidenes første pave av latinamerikansk herkomst. Han ble født i Buenos Aires som ett av fem barn av en italiensk jernbanearbeider og hans argentinske kone.

Bergoglio begynte å utdanne seg til kjemitekniker, men fikk et kall og startet i stedet studier ved presteseminaret i Villa Devoto. I 1958 sluttet han seg til jesuittordenen.

Konservativ

Elleve år senere, i 1969, ble han viet til prest, og i 1992 ble han utnevnt til hjelpebiskop i Buenos Aires av pave Johannes Paul II. Samme år ble han bispeviet, og i 1998 overtok han som erkebiskop.

Tre år senere, i 2001, kunne Bergoglio ikle seg kardinalens røde kappe.

Den nye paven er kjent for å tilhøre den konservative fløyen innen den katolske kirken, men han har også gjort seg bemerket ved å tale de fattiges sak og er meget populær blant både unge prester og befolkningen for øvrig i Argentina.

Overraskende valg

Valget av Bergoglio kommer som en overraskelse på mange som hadde tippet at storfavoritten Angelo Scola fra Italia ville bli det nye overhodet for den katolske kirken, særlig fordi de 115 kardinalene i konklavet overraskende raskt ble enige om hvem som skulle bli pave Benedikts etterfølger.

I pavevalget i 2005 skal Bergoglio imidlertid ha kommet på annenplass etter pave Benedikt i flere av avstemningene, ifølge et italiensk tidsskrift.

Publisert: