Dronningen kunngjorde i en fjernsynstale mandag kveld at hun vil overlate tronen til kronprins Willem-Alexander, som er hennes eldste sønn.

Willem-Alexander overtar som monark 30. april. I Nederland er det tradisjon for at statsoverhodet abdiserer og overlater makten til neste generasjon.

— Derfor er det ikke overraskende at hun abdiserer. Det overraskende er at det kommer nå. Det blir spennende å høre om det er en begrunnelse for at dronningen abdiserer, om hun er syk eller om hun er sliten. Hun er jo bare på alder med kong Harald, sier NTBs mangeårige kongereporter Wibecke Lie.

Overraskende

Dronning Beatrix fyller 75 år 31. januar. Hun overtok som monark i 1980 da hennes mor, dronning Juliana, abdiserte.

— Det var en del spekulasjoner da dronning Beatrix fylte 70 år om at hun da ville overlate ansvaret til neste generasjon.Kanskje er det ingen annen grunn nå enn at hun mener tiden er inne, og at det er riktig å gjøre det nettopp på et tidspunkt der det ikke har vært spekulasjoner. Dette vil det nok komme fram mer om i nederlandske medier, fortsetter Lie.

Populær

Dronning Beatrix er en svært populær dronning, og det har ikke vært noe krav i folket om at hun skulle gå av.

— Også kronprins Willem-Alexander er populær. Jeg tror han kommer til å bli en god konge. Og han har en kone, Maxima, som er fantastisk populær.

De to er gode venner med vårt kronprinspar. Det er tette forbindelser mellom den norske og den nederlandske kongefamilien, påpeker Lie.

Det nederlandske kongehuset ble rammet av en tragedie da dronningens neste eldste sønn, prins Johan Friso, i februar i fjor ble kritisk skadd i en skiulykke.

Han ligger fremdeles i koma.

— Dette kan jo være en medvirkende årsak til at dronning Beatrix nå velger å overlate tronen til kronprins Willem-Alexander. Hun må jo ha hatt et forferdelig traumatisk liv etter at sønnen ble utsatt for ulykken, sier Lie.

Det er ventet at Nederlands dronning Beatrix vil kunngjøre at hun abdiserer til fordel for kronprins Willem-Alexander.
SCANPIX