Beskjeden fra innenriksdepartementet var klar: Reis hjem frivillig, eller bli tvangssendt. Ifølge departementet viser resultatene at kampanjen virket, men det sies ikke noe om hvor mange personer uten lovlig opphold som virkelig har forlatt Storbritannia.

— Har du ikke lov til å være her? Reis hjem, ellers kan du bli pågrepet, lød det bilbårne budskapet fra store plakater. Budskapet er blitt stemplet som rasistisk, reklametilsynet ASA har fått 60 klager og vil nå sette i gang gransking av saken, melder BBC.

Omstridt

Kampanjen er omstridt på politisk hold i London. Den er blitt kritisert av sentrumspartiet liberaldemokratene, som sitter i regjeringskoalisjon med de konservative. Også organisasjonen Liberty, som arbeider for styrking av menneskerettighetene i Storbritannia, er kritisk.

— Ekkelt, rasistisk og trolig ulovlig, het det i uken som gikk i toppoppslaget på Libertys nettsider.

— Ingen er imot rettferdige regler for innvandring, men rettferdighet oppnås ikke gjennom stunt som skaper frykt og forgifter forholdet mellom etniske grupper, het det videre.

Næringsminister og liberaldemokrat Vince Cale stempler kampanjen som pågikk i juli, som tåpelig og støtende. Leder for kommunestyret i Brent nordvest i London, Muhammed Butt fra det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Labour, kaller påfunnet desperat.

- Virket

Men en talsmann for Storbritannias konservative statsminister David Cameron forsvarer bruken av høyttalerbiler for å få ulovlige innvandrere til å forlate landet.

— Det står klart at denne kampanjen har virket, sier den ikke navngitte talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han tilføyer at å overtale de ulovlige innvandrerne til å dra hjem frivillig, er «den mest kostnadseffektive» måten å løse problemet på. En talsmann for innenriksdepartementet i London sier det ikke foreligger noe tall på hvor mange som virkelig har dratt.

Ifølge departementet ble 14.000 utlendinger tvangssendt ut av Storbritannia i perioden fra mars 2012 til mars i år, mens 28.000 personer reiste frivillig. Innvandring har lenge vært et hett tema for britenes politiske diskusjoner.