USA sier at amerikanske myndigheter ikke hadde bedt britene om å anholde og avhøre mannen.

David Miranda, som er samboer med Guardian-journalisten Glenn Greenwald, ble stanset og avhørt av britiske myndigheter da han passerte gjennom Heathrow søndag. Han var på vei fra Berlin til Rio de Janeiro, der han og Greenwald bor. Først etter ni timer ble Miranda sluppet fri.

En rasende Greenwald anklager Storbritannia for å misbruke landets terrorlovgivning og sier det ikke fantes fnugg av mistanke mot Miranda.

Benekter rolle

Ifølge Det hvite hus var amerikanske sikkerhetsrepresentanter ikke delaktige og ba ikke sine britiske kolleger om å anholde partneren til Guardian-journalisten Glenn Greenwald.

— Dette var en beslutning de tok selv, ikke på vegne av USA, sa Det hvite hus' talsmann Josh Earnest til journalister mandag.

— Dette er noe de gjorde uavhengig av vår ledelse, tilføyde han.

Men ifølge Det hvite hus ble amerikanerne informert av britiske kolleger om beslutningen om å anholde og avhøre Miranda. Earnest opplyste ikke når og hvordan britene informerte amerikanerne om sine planer.

- Lar oss ikke skremme

— Dette var åpenbart ment for å skremme de av oss som jobber journalistisk med å rapportere hva NSA og dets britiske motpart GCHQ driver med, skriver Greenwald i Guardian mandag, men henvisning til den amerikanske sikkerhetstjenesten National Security Agency og britiske Government Communications Hedquarters.

— De har misbrukt sine egne terrorlover av grunner som ikke har noe som helst med terrorisme å gjøre. Men det siste dette vil gjøre, er å skremme eller hindre oss fra å gjøre jobben vår som journalister, skriver han videre.

Britisk politi bekrefter at 28 år gamle Miranda ble anholdt og tatt inn til avhør i henhold til britisk terrorlovgivning. Ifølge The Guardian ble hans mobiltelefon, PC, kamera, minnepinner, dvd-er og spillkonsoller beslaglagt. Politiet avviser imidlertid at han ble pågrepet.

— Han ble ikke arrestert, og han ble senere sluppet fri, sier en polititalsmann.

Krever forklaring

Lederen i det britiske parlamentets innenrikskomité, Keith Vaz, kaller anholdelsen av Miranda «merkverdig». Han krever nå en forklaring av politiet og krever at alle fakta kommer på bordet.

— Det merkelige her er at de visste at mannen var partneren til Greenwald, og derfor er det nå klart at ikke bare folk som er direkte involvert som er i politiets søkelys, men også partnere til de involverte, sier han til BBC.

Amnesty International protesterer mot pågripelsen, og sier at Miranda helt åpenbart er offer for hevntaktikk.

— Det er helt usannsynlig at David Michael Miranda, brasiliansk statsborger i transitt gjennom London, skulle ha blitt pågrepet vilkårlig når man kjenner rollen hans mann spiller for å avdekke sannheten om den ulovlige NSA-overvåkingen, sier Widney Brown, direktør for folkerett og politikk i Amnesty.

Også brasilianske myndigheter har protestert. .

Ringte Greenwald

Greenwald skriver på Guardians nettside at han tidlig om morgenen fikk en telefon fra en mann som sa han var sikkerhetstjenestemann på Heathrow.

Han sa de hadde rett til å holde Miranda i opp til ni timer for å avhøre ham, og deretter enten sikte og arrestere ham eller få en rettslig kjennelse for å forlenge tiden de kunne holde ham.

De sa også at Miranda ikke kunne ha med seg advokat under avhøret, og at Greenwald ikke fikk lov å snakke med ham på telefon.

Titusener av dokumenter

Greenwald, som er amerikansk statsborger, er en av journalistene som har fått tilgang på mellom 15.000 og 20.000 hemmelige dokumenter som Snowden har lekket om NSAs overvåkingsmetoder.

På basis av dokumentene har han skrevet en rekke artikler og analyser i The Guardian. Snowden selv befinner seg i Russland, der han er innvilget ett års asyl etter å ha tilbrakt fem uker på flyplassen i Moskva.