Under et besøk i London mandag sa Kerry at den eneste løsningen på konflikten i Syria er politisk, ikke militær, men at verdenssamfunnet ikke kan unngå å reagere når regimet bruker kjemiske våpen.

Kerry sa også at Assad kunne unngå et militært angrep ved å overlevere alle Syrias kjemiske våpen innen en uke, men tilføyde at Assad neppe ville gjøre det.

Politisk løsning

— La det være helt klart: USA, president Obama, jeg og andre er alle enige om at en slutt på konflikten krever enn politisk løsning. Vi har ingen illusjoner om noen militær løsning, sa han etter samtaler med sin britiske kollega William Hague.

Hague understreket at USA har Storbritannias fulle diplomatiske støtte til tross for at landet ikke kan være med på en militær operasjon etter at Parlamentet stemte imot det.

Han sa også at de eneste som har full kontroll over det kjemiske arsenalet, er Assad, hans bror Maher og en general han ikke navnga.

Ikke troverdig

På grunn av strid om hvordan Kerrys utsagn om Assads vilje til å gi fra seg kjemiske våpen skulle tolkes, sendte amerikansk UD noe senere ut en kommentar.

— Kerrys poeng var at den brutale diktatoren, med en historie der han spiller raskt, men taper mot fakta, ikke er troverdig når det gjelder å overlevere kjemiske våpen. Hadde han vært det, ville han ha gjort for lenge siden. Det er derfor verden nå står overfor dette øyeblikket, heter det.

I et intervju med amerikansk TV gjentar Syrias president Bashar al-Assad at han ikke var ansvarlig for gassangrepet mot innbyggere i utkanten av Damaskus.

Samtidig sier Assad at det er i strid med USAs egne interesser å bli innblandet i borgerkrigen i Syria.

— Vent dere enhver type aksjon, sier den syriske presidenten på spørsmål om motreaksjoner fra Syria i tilfelle et syrisk angrep.

Assad uttaler seg i et intervju han har gitt til journalistveteranen Charlie Rose for CBS News.