Varg Vikernes er løslatt. Han blir ikke terrorsiktet, men tiltales for rasistiske ytringer mot jøder og muslimer, opplyser påtalemyndighetens pressetalsperson til NRK torsdag kveld.

Cirka klokken 19.40 kjørte den første politibilen forbi huset til Vikernes, etter at BT kom til stedet.

UTE AV FENGSEL: Varg Vikernes (40) ble løslatt torsdag kveld.
WIKIMEDIA COMMONS

Han har bodd sammen med sin kone og tre barn i den lille landsbyen Salon-la-Tour det siste året.40-åringen ble pågrepet sammen med sin franske kone tirsdag morgen. Han har hatt status som mistenkt for mulig terrorplanlegging og for å være en potensiell trussel mot samfunnet.

Da BT prøvde å få kontakt, ved å banke på og snakke høyt, kom det til slutt et svar:

— Unnskyld, dere har ikke adgang til å være her. Kan dere vennligst fjerne dere fra eiendommen med en gang, sa Vikernes.

Så lukket han vinduet.

Ingen beviser

Advokat Julien Freyssinet sa tidligere torsdag at klienten er sliten. Avhørene med det franske antiterrorpolitiet har vært tidkrevende, og alle svar den norske svartmetall-rockeren gir på de tallrike spørsmålene, går gjennom en tolk, melder NTB.

Bakgrunnen for arrestasjonen var at konen (25) hadde gått til innkjøp av fire rifler. Vikernes har avvist at han har terrorplaner, og har forklart at våpnene er innkjøpt fordi ekteparet ønsker å være selvforsynte med mat.

Det er ingen beviser mot Vikernes som gir grunnlag for en siktelse om terrorplanlegging, opplyste en kilde til nyhetsbyrået AFP torsdag kveld.

Like etter ble det kjent at han derimot må møte i retten beskyldt for brudd på fransk rasismelov for rasistiske ytringer på internett.

— Det vil likevel bli rettssak da han er tiltalt for rasismeprovokasjoner mot jøder og muslimer på internett. Det er ennå ikke klart når rettssaken kommer opp, sier påtalemyndighetens pressetalsperson Agnès Thibault-Lecuivre til NRK.

Får aldri eie våpen igjen

Ifølge TV2.no blir han også fradømt retten til å eie våpen for resten av livet.

For et døgn siden ble konen til Vikernes løslatt, også hun uten at det var blitt tatt ut noen formell siktelse mot henne.

Påtalemyndigheten i Paris har tidligere sagt at det er snakk om en «preventiv» pågripelse.

Vikernes risikerte å bli sittende til lørdag morgen. I henhold til fransk lov kunne politiet holdt ham i 96 timer for mistanke for brudd på landets terrorlover.