Hassan Rouhani kommer med uttalelsene i et intervju med Washington Post.

— Den eneste måten å gjøre dette på er å sette en kort tidsfrist, sier Rouhani til avisa

— Jo kortere den er, jo bedre for alle involverte. Iran ville foretrekke tre måneder. Om det blir seks er det også bra. Det må være snakk om måneder, ikke år, sier presidenten videre.

Fredelige formål

En løsning av striden om Irans kjernefysiske program vil være et startpunkt for en normalisering av forholdet mellom Iran og USA ifølge Rouhani.

— Etter en løsning av atomspørsmålet er det ingen umuligheter når det kommer til å utvikle ting videre, sier Rouhani.

I sin tale under FNs hovedforsamling sa han at atomvåpen ikke har noen plass i Irans forsvar, og at han er rede til å delta i «tidsavgrensede» samtaler om atomstriden. Vesten mistenker at Iran bruker sitt kjernefysiske program til forsøk på å utvikle atomvåpen, men landet insisterer på at det er programmet kun har fredelige formål.

Historiske samtaler torsdag

Den første testen på om det kommer noe konkret ut av de nye signalene fra Teheran kommer allerede torsdag. Da møtes Iran og USA første gang på over 30 år til samtaler på utenriksministernivå. Samtalene holdes i den såkalte P5+1-gruppen, som består av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet pluss Tyskland.

I intervjuet med Washington Post sier Rouhani at han har støtte fra Irans øverste leder Ayatolla Ali Khamenei for sin nye linje.

President Barack Obama har ønsket velkommen den nye presidentens mer moderate tone. Han sier USA ønsker å løse striden fredelig, men understreker at han er fast bestemt på å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

På alvor

Seniorforsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt mener det er all grunn for Vesten til å ta Rouhanis budskap på alvor.

— Han vant presidentvalget i Iran på sitt løfte om moderasjon og dialog. Dette er ingen skinnprosess, men hans politiske prosjekt, sier Selvik til NTB.

Iran-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt er enig.

— Rouhani står støtt. Han har stor støtte i befolkningen og kjenner dessuten maktspillet i Teheran fra innsiden, sier Vogt. (©NTB)