Slik skal flyreisen bli enklere

Kjappere innsjekk og raskere sikkerhetskontroll.

Publisert Publisert

Snart får flyselskapene oppfylt drømmen om å gjøre flyreisen helautomatisert.

Nå kan passasjerene på Gardermoen sjekke inn selv, sende bagasjen ut til flyet og være sin egen passkontrollør.

Pål Hellevik slenger bagen på bagasjebåndet på Oslo lufthavn, han skanner bagasjelappen selv, og straks etterpå forsvinner den inn på transportbåndet og til SAS-flyet han skal reise med til Ålesund.

- Utrolig enkelt og praktisk. Jeg slipper å stå i innsjekkingskø og sparer mye tid. Dette har jeg prøvd en del ganger, med stort hell. Heretter bruker jeg kun bagasjeautomaten der slike finnes, sier Hellevik, som er på jobb for Rolls-Royce i Oslo.

Allerede populære

På Oslo lufthavn er det til nå utplassert 16 selvbetjente automater, og flere skal det bli. Nå er det bare sikkerhetskontrollen som står i veien for at hele flyreisen kan bli atomatisert.

Lufthavnen registrerer en kraftig økt bruk av de automatiserte bagasjetjenestene. Foreløpig har SAS, Widerøe, Blue1 og Norwegian tatt i bruk dette. Det er ventet at andre selskap vil følge etter.

- Vi ser allerede nå at opptil 40 prosent av de kolli som sendes med de flyselskapene som har dette tilbudet, blir ekspedert ved bruk av bagasjeautomat. Dette tallet regner vi med vil stige til 60-80 prosent etter hvert, sier pressesjef Vegar Gystad ved Oslo lufthavn.

Fungerer

Å bruke bagasjeautomatene er enkelt:

Etter at du har sjekket deg inn på automat og festet bagasjelappen på kofferten, plasserer du bagasjen på transportbåndet og skanner bagasjelappen med en skannerpistol. Godtar automaten vekten og høyden på bagasjen, forsvinner kofferten inn i bagasjesystemet på flyplassen. Er kofferten for tung, får du beskjed om å sjekke inn manuelt.

- De gangene jeg har brukt automaten, har systemet fungert veldig bra. Bagasjen har kommet som den skulle, forteller Hellvik.

Fornøyd

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian er kjempefornøyd med automatene:

- I perioder er godt over 70 prosent av all innsjekket bagasje blitt sjekket inn av passasjerene selv. Stadig flere ønsker en enklere og mer sømløs reiseopplevelse, sier han.

Kjappere sikkerhetskontroll

I løpet av våren skal du komme deg kjappere gjennom sikkerhetskontrollen.

Flyplassen bygger tre nye sluser som vil øke kapasiteten med 600 reisende i timen.

Sikkerhetskontrollene skal bli raskere. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De flyplassansvarlige sier de legger vekt på å sikre de reisende en så rask gjennomgang i sikkerhetskontrollen som mulig. På Oslo lufthavn overvåkes køene hele tiden.Flyplassen har som mål at ingen skal vente mer enn et kvarter med å komme seg gjennom både billettkontroll og sikkerhetssjekk. Hver sluse som åpnes, skal ha en kapasitet på 200 personer i timen. Når utvidelsen er klar i løpet av mai, vil flyplassen ha en kapasitet i sikkerhetskontrollen på 4600 personer i timen, opplyser pressesjef Vegar Gystad.

Passautomat

Som første flyplass i Norge har Oslo lufthavn tatt i bruk automatisk passkontroll for dem som ankommer fra land utenfor Schengen-området.

Tjenesten er tilgjengelig for reisende med et norsk biometrisk pass.

Ved den automatiske passkontrollen skanner den reisende passet sitt ved inngangen til automaten. Foto: Oslo Lufthavn

- Vi forventer at EasyPass bidrar til en bedre reiseopplevelse og at dette vil fjerne én av flaskehalsene vi har hatt ved flyplassen, sier pressesjef Vegar Gystad.

Den reisende skanner sitt pass ved inngangen til automaten. Ved gyldig pass åpner første port seg. Innenfor porten tas et bilde som sammenlignes med fotografiet i passet. Er det match, vil neste port åpne seg og grensekontrollen er ferdig.

En kontrollør overvåker hele tiden automatene og kan manuelt overstyre ved behov. Ingen personlige data lagres.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger: – Det ser ikke bra ut. Vi har nå lett i to timer uten funn.

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Forsvaret har klart å gjere redninga til ein ny skandale