Dette er Norges beste sjekkehytte

Her kan du finne kjærligheten til fjells. Men kan du fjellsjekkereglene?

Publisert Publisert

I en uhøytidelig kåring lansert av Den Norske Turistforening (DNT) i sommer har turfolket fått anledning til å stemme frem de beste hyttene.

Den mest historiske hytte, den artigste barnehytte og den mest fremtidsrettede hytte er blant kåringene som er avsluttet til nå.

Men denne uken er den beste sjekkehytta kåret – og de tre hyttene Gjendebu, Fannaråkhytta og Gjendesheim kjempet i toppen, men det ble til slutt Gjendebu i Jotunheimen som gikk av med seieren med over 30 prosent av stemmene.

Griegs Gjendine

Den er Turistforeningens eldste hytte, og ligger 990 meter over havet ved Gjendevannet. Den ble bygd i 1871, og året etter ble den innviet som turisthytte.

PressebileteMariStephansenDNT-hKQ3Zcl2ds.jpg

Det sies ifølge DNT at Edvard Grieg kom hit hver sommer for å «sjekke opp» budeia Gjendine Slålien som var fra Gjendebu.Hun kom til verden i 1871 i turisthytta foreldrene var bestyrere av, og møtte komponisten på tunet 20 år senere.

Grieg komponerte «Gjendines bådnlåt» inspirert av hennes folkeviser og vuggesanger, og skrev også ned flere av hennes sanger.

En nederlandsk komponist skal også ha funnet veien opp til Gjendebu, og fridde til Gjendine. Men hun skal ifølge historien ha takket nei til ham, men takket ja til en mann fra samme grend som henne.

Så uansett — på denne hytta har sjekkingen lange tradisjoner.

— Gjendebu er passe tilgjengelig, da en kan ta båt inn, men samtidig isolert, da det ikke er bilvei. Det skaper en helt spesiell stemning som garantert har gjort sitt til å sette folk i kontakt med hverandre. Etter en luftig tur på Bukkelægret eller bestigning av Svartdalspiggen pleier terskelen for å komme i kontakt med andre være veldig lav – og stemningen deretter, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i DNT om vinnerhytta.

GjendebufotoDNTOsloogOmegn-_r14RCWazn.jpg

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Forelsket til fjells

Hun forteller at DNT i flere tiår har god tradisjon med å hjelpe folk med å finne kjærligheten på tur.

Basert på at hver tredje husstand i Norge består av en enslig, har de arrangert treff i fjellet for single.

— For 26 år siden innførte vi kontaktannonsen «Fjelltreffen», noen år etter begynte vi å arrangere singelturer og nå i påsken oppfordret vi folk til å ta på grønn lue dersom de var single. På bakgrunn av dette har vi nå lansert Fjellsjekkereglene, som forhåpentligvis vil gjøre oss innadvendte nordmenn litt mer frimodige når vi møter noen vi liker, sier Stephansen.

Fjellsjekkereglene er basert på de kjente Fjellvettreglene, men har selvsagt en vri. Reglene ble delt ut under forrige ukes Vinjerock i Jotunheimen, hvor også 400 grønne luer ble revet vekk.

— Med grønn lue i fjellet er det lett for andre å se hvem som er tilgjengelig – og motsatt. På den måten sparer en seg for unødig tidsbruk og skuffelser ved å unngå å sjekke opp de som allerede er i et forhold, sier Stephansen.

GjendesheimfotoHildeLoekenMagnussen-p0AVFlWg9K.jpg

Ivrige tipsereTilbakemeldingene har ikke latt vente på seg, og folk har vært aktive på sosiale medier og delt av turtips, forslag til de beste hyttene og gi sjekketips.

— Vi ba folk om å sende inn sine beste sjekkeregler via vår Facebookside. Det kom en strøm av forslag, og mange tok utgangspunktet i de opprinnelige Fjellvettreglene fra 1967. Vi i DNT synes det var artig å ta tak i noe de fleste kjenner til, og dra nytte av det i arbeidet med å spre Fjellsjekkereglene til single turgåere. Ingenting er jo så fint som å finne tonene med en likesinnet til fjells, understreker Stephansen.

Fjellsjekkereglene

1. Legg gjerne ut på sjekking på fjellet uten trening. Øvelse gjør mester!

2. Meld fra hvor du går, slik at man kan møtes igjen.

3. Vis respekt for andres luefarge. Grønn lue betyr ledig, rød lue betyr opptatt og oransje betyr kanskje åpen for kontakt.

4. Bli værfast – og få en ekstra dag til å finne din utvalgte.

5. Ta alltid med rikelig tursnacks som kan deles. Veien til hjertet går ofte gjennom magen.

6. Lytt til erfarne fjellsjekkere.

7. Husk kart og kompass, slik at du kan spørre om hjelp til å bruke det.

8. Gå ikke alene, spør om dere skal slå følge.

9. Vend i tide, det er ingen skam å løpe etter for å spørre om telefonnummeret.

10. Spar ikke på smilene og le av dårlige vitser om nødvendig.

SJEKKING TIL FJELLS? Kjærligheten blomstrer i fjellheimen. Her et par på Ringvassbu turisthytte. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Fakta hyttekåring: Alle de 1100 turisthyttene har kunnet være med på avstemningen på ut.no.

Alle som har ønsket det har hatt mulighet til å nominere sine favoritter underveis.

En uavhengig jury bestående av politiker Abid Raja, journalist og friluftsmann Kjetil Østli, redaktør Sandra Lappegård i magasinet UTE og redaktør Per Roger Lauritzen av NAF veibok har plukket ut seks kandidater i hver kategori.

Hver uke er det en ny kategori med seks nominerte hytter som det stemmes over, og hver fredag klokken ni offentligjøres ukens vinner.

De ulike kategoriene er: mest historiske hytte, artigste barnehytte, råeste toppturhytte, beste sjekkehytte, skumleste spøkelseshytte, mest fremtidsrettede hytte, mest originale hytte, nydeligste mathytte, vakreste kysthytte, mest utilgjengelige hytte.

Kilde: DNT

FannaraakyttafotoMereteWikenDees-cdM7Tu22CA.jpg

Les også:

Hva tror du nordmenn helst tar med seg på ferie?

Sydendestinasjonene der du garantert ikke treffer naboen

Den rimeligste fisketuren koster 94.000 kroner

Publisert