Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump

Demokratene i Kongressen anklager Republikanerne for forsøk på å manipulere riksrettssaken mot president Donald Trump, som åpnet tirsdag.

Publisert Publisert

TATT I ED: Medlemmene av Senatet ble i forrige uke tatt i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts, etter at riksrettstiltalen mot Donald Trump var lest opp. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

Riksrettssaken åpnet med en debatt om hvordan saken skal føres, hvor mye tid som skal settes av og hvilke vitner som skal kunne innkalles.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil ha høyt tempo og foreslo først at partene skulle få 24 timer hver, fordelt over to dager, til å fremføre sine argumenter.

Deretter vil han gi senatorene 16 timer til å fremme skriftlige spørsmål til partene.

Les også

Angrer på alt han gjorde for Trump

– En rigget rettssak

McConnells forslag har utløst sterke protester fra aktor i saken, demokraten Adam Schiff, som anklager republikanerne for urent spill og forsøk på manipulasjon.

– Dette er en prosess for en rigget rettssak, sa han få timer før riksrettssaken åpnet tirsdag.

– Dette er en prosess for å hindre det amerikanske folk i å se bevisene, la han til.

Lederen for det demokratiske mindretallet i Senatet, Chuck Schumer, kaller McConnells forslag skammelig og et åpenbart forsøk på å gjøre det vanskelig å innkalle vitner.

Tross Demokratenes protester, vil McConnells forslag til kjøreregler og tidsramme antakeligvis bli vedtatt av det republikanske flertallet i Senatet.

Aktoratet under ledelse av Schiff vil i så fall legge frem anklagene mot presidenten onsdag, men det ventes ikke at disse vil inneholde noe nytt ut over det som alt er kjent i det 111 sider lange dokumentet som ble lagt frem i forrige uke og som oppsummerer etterforskningen.

Les også

Trump: – USA vinner som aldri før

STARTER NÅ: Riksrettssaken mot Donald Trump åpner i Senatet klokken 19 norsk tid tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

– Overveldende beviser

Dokumentet konkluderer med at det er overveldende beviser for at Trump har gjort seg skyldig i maktmisbruk og for å ha forsøkt å hindre Kongressens etterforskning av dette.

Kjernen i tiltalen er at Trump ved å holde tilbake militærhjelp til Ukraina forsøkte å presse landet til å innlede en etterforskning som ville involvert USAs tidligere visepresident Joe Biden.

Demokratene mener dette i realiteten var et forsøk på å få Ukraina til å påvirke presidentvalget i USA seinere i år, der Biden håper å bli Trumps motkandidat.

Etter at aktoratet og Trumps advokater har lagt frem sine argumenter, vil senatorene få 16 timer til å stille skriftlige spørsmål til partene.

Riksrettssaken vil pågå alle dager unntatt søndag, med alle de hundre senatorene til stede.

Vitner eller ikke vitner?

Hvis all avsatt tid blir brukt, vil det neste uke være tid for avstemning om spørsmålet det knytter seg mest spenning til: Om det vil bli innkalt nye vitner, i tillegg til dem som tidligere har forklart seg i høringene i Representantenes hus.

Demokratene forlanger vitner og vil svært gjerne høre hva Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har å si.

Demokratenes håp er at de i neste omgang kan overtale fire republikanske senatorer til å bryte med eget parti. De fleste republikanerne mener det ikke er nødvendig med vitner, men noen få har foreløpig ikke bestemt seg. En av disse er senator Mitt Romney.

Hvis det ender med at vitner innkalles, vil riksrettssaken ta lengre tid. Til slutt skal det stemmes over de to tiltalepunktene, om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

To tredels flertall kreves for å få Trump kjent skyldig og avsatt. Dette regnes som svært usannsynlig, og Republikanerne håper riksrettssaken vil være over når Trump skal holde sin tale om rikets tilstand 4. februar.

Publisert