Trump vil ikke forplikte seg til tostatsløsning

USAs president Donald Trump ber Israels statsminister Benjamin Netanyahu «holde igjen litt» i byggingen i bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

Publisert Publisert

Benjamin Netanyahu og Donald Trump møtte pressen før de hadde samtaler i Det hvite hus ondag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

USAs president fikk onsdag besøk av Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus. På en felles pressekonferanse snakket Trump om det «ubrytelige båndet» mellom de to landene, før han lovet å oppmuntre til at det forhandles frem en fredsavtale mellom Israel og Palestina.

Trump sa at det likevel først og fremst vil være opp til de to partene å selv jobbe frem en slik avtale, og at begge sider må være villige til å inngå kompromisser.

– Flere løsninger

Hvordan den langvarige konflikten kan løses var også et av spørsmålene Trump fikk fra de oppmøtte journalistene. Tirsdag antydet en kilde i Det hvite hus at USA kunne komme til å gå bort fra tostatsløsningen, et prinsipp som har preget amerikansk politikk i flere tiår. Under pressekonferansen ville ikke Trump forplikte seg til å jobbe for en tostatsløsning.

Trump sa onsdag at han ser på både en- og tostatsløsning, og at han kan være fornøyd så lenge partene finner en løsning de begge kan godta.

– Jeg kan leve med begge løsningene. Jeg trodde en stund at tostatsløsningen kunne være den enkleste av de to, sa Trump.

Han la til at dersom partene finner en annen løsning begge kan være med på, så vil han støtte den.

Les også

Israel "legaliserer" bosettinger uten Netanyahus stemme

– Hold igjen litt

Trump ba også Netanyahu «holde igjen litt» i byggingen i bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

Det var på spørsmål fra en journalist om hva presidenten mener om bosettingene, at Trump henvendte seg til Netanyahu og sa:

– Når det gjelder bosettinger, så vil jeg gjerne se at du holder igjen en liten stund.

Verdenssamfunnet har gjentatte ganger slått fast at bosettingene er ulovlige og et brudd på folkeretten. FN krever øyeblikkelig byggestans, senest i en resolusjon i Sikkerhetsrådet 23. desember.

Sara Netanyahu (t.v.) og førstedame Melania Trump sammen med President Donald Trump og statsminister Benjamin Netanyahu i Det ovale kontor. Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Ambassade og Iran

Den amerikanske presidenten snakket også om de sikkerhetsutfordringene Israel står overfor, i tillegg til at atomavtalen med Iran ble trukket frem. Trump kritiserte avtalen, som ble forhandlet frem under president Barack Obama, som «en av de verste avtalene jeg har sett noensinne».

Et av Trumps valgløfter, nemlig å flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, ble også tema onsdag. Presidenten ser nå ut til å moderere løftet noe.

– Jeg ville likt å se det skje. Vi ser nøye på det, sa Trump.

Les også

Forsker: Trumps regjering preges av noe «kaosaktig»

– Trump backer ut av tidligere Israel-løfter

Midtøstenforskeren ved Universitetet i Oslo sier til NRK at Trumps uttalelser onsdag var å regne som en nesestyver til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi ser nå at Trump backer tilbake fra sine tidligere ganske Israel-omfavnende løfter. Israel har nok trodd at de hadde Trump i sin lomme, sier Henriksen Waage til NRK.

Hun tilføyer at hun tror noen rådgivere i Det hvite hus nok har advart Trump om at det kunne blitt bråk i hele den muslimske verden, dersom presidenten hadde støttet Netanyahus varslede utvidelse av bosettingene på Vestbredden og flyttet ambassaden til Jerusalem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det ikke finnes noen større tilhenger av det jødiske folk og den jødiske stat enn president Donald Trump.

Netanyahu hyllet Trump

Netanyahu på sin side, hyllet Trump under pressekonferansen, og påpekte at de to har kjent hverandre i mange år allerede.

– Jeg setter enorm pris på vårt vennskap. Israel har ingen bedre alliert enn USA, og jeg vil forsikre deg om at USA ikke har noen bedre venn enn Israel, sa den israelske statsministeren.

– Forholdet vårt skal bare bli sterkere fra nå av, tilføyde Netanyahu.

Publisert