Den korte pressekonferansen fant sted på et kjøpesenter i Juholts hjemby Oskarshamn klokken 15. Ifølge svenske medier har partilederen har vært under sterkt press fra partiets sentralstyre om å gå.

Juholt overtok som partileder etter Mona Sahlin, som gikk på et nederlag i valget i Sverige i 2010, men har ikke klart å løfte partiet opp til gamle høyder på meningsmålingene.

— Jeg har gjort feil som partileder. Hvor store får fremtiden vise, sa Juholt til de fremmøtte journalistene, ifølge Dagens Nyheter.

Han påpekte at høsten hadde vært tung for partiet.

Klarte ikke å redde partiet

— Vi har opplevd en høst som dessverre savner sidestykke. Jeg kjenner at sosialdekratiet har mistet en betydelig støtte utenfor våre egne partilokaler, sa Juholt.

Et par hundre tilskuere hadde også samlet seg for å få med seg uttalelsene fra Juholt, og folkemassen brølte «nei» da han etter tre minutter kom med følgende konklusjon:

— Med denne bakgrunnen går jeg umiddelbart av som partileder. Jeg vil ikke stå iveien for den nye start som både sosialdemokratiet og Sverige trenger, sa Juholt.

Trøblete år

I tillegg til dårlige meningsmålinger har Juholt blitt kontroversiell som følge av avsløringer om rot i egen økonomi og lite konsistente politiske uttalelser.

I april i fjor sa Juholt at han ikke ønsket at Sverige skulle fortsette sin innsats i Libya, men kort tid senere snudde han.I oktober kom det frem at Juholt hadde fått 160 000 kroner for mye i boligtilskudd fra Riksdagen, og senere ble det klart at han hadde fått for mye utbetalt i både reise- og bilgodtgjørelse.

— Jeg fastholder at jeg hele tiden har trodd at jeg har handlet rett. Da jeg ble klar over at det var feil, forsøkte jeg å korrigere det, sa han den gang.