En «superstar» på besøk

Stats- og regjeringssjefer risikerer å snuble i bena på hverandre når det skal stilles opp til fotografering under Obama-turneen i Europa.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Barack Obama har landet i Europa for første gang som president. Sist han var på denne siden av Atlanteren ble han hyllet som en rockestjerne av 200.000 mennesker i Berlin midt under valgkampen i USA.

Store demonstrasjoner

Denne gang er det London, Strasbourg (og litt Baden-Baden), Praha og de tyrkiske storbyene som får besøk av den nyvalgte amerikanske presidenten.

Og selv om det ventes store demonstrasjoner fra ungdommelige aktivister rundt G20-møtet i London, på NATO-toppmøtet i Strasbourg og EU-toppmøtet i Praha, vil alle lederne slåss om å bli fotografert sammen den nye presidenten, i håp om at hans popularitet vil smitte over på dem.

Hektiske dager

Tre toppmøter, fem land, åtte dager. En rekke møter med stats— og regjeringssjefer, inkludert de første møtene med Kinas Hu Jintao og Russlands Dmitrij Medvedev. Timeplanen til USAs president de neste dagene kan ta pusten fra noen og hver. Og listen over globale saker som skal få oppmerksomhet i løpet av de åtte dagene, er langt fra kort.

Nå kan Obamas popularitet fort skyve politiske motsetninger i bakgrunnen. De tre historiske toppmøtene kan neppe skape mer enn begrensede fremskritt, og for Obama er møter med europeiske velgere like viktige.

Møter Medvedev

Kanskje er det møtet med den nye russiske presidenten, Dmitrij Medvedev, som blir det aller viktigste for Obama på Europaturneen. Det skjer allerede under G20-møtet i London.

De to presidentene har de siste dagene brevvekslet i håp om å finne tilbake til et bilateralt forhold slik det var i de beste dagene før rakettskjold og NATO-utvidelse stjal oppmerksomheten.

I et intervju med Washington Post sier den russiske presidenten: «Som en start burde vi bli enige om at det å overvinne vår felles negative arv kun er mulig dersom vi sikrer likhet og gjensidig nytte.

USAs image

Men for president Obama er åpenbart også viktig å gjenopprette USAs image som «den gode kraft» i det internasjonale samfunnet.

Under valgkampen snakket Obama ofte og mye om det han anså som flekker på USAs image og supermaktens reduserte posisjon og innflytelse etter åtte år med George W. Bush. I en uke fra onsdag vil han i møter med vel 40 stats- og regje-ringssjefer benytte anledningen til å utbedre skadene.

Men det er typisk for Obama at programmet går langt ut over de offisielle møtene med begrenset deltakerkrets. For mannen som har sjarmert seg inn i mange hjerter, er det like viktig å holde møter i valgkampstil i Strasbourg, uten-rikspolitiske taler i Praha (han håper også å få møte tidligere president Václav Havel), og å understreke USAs nye åpenhet overfor den muslimske verden med moskébesøk i Tyrkia.

«Signingsferd»

Hvis Barack Obama lykkes, risikerer han at de folkelige innslagene vil stå i sterk kontrast til møtene som ingen tror vil gi konkrete resultater. Men dette er en risiko Det hvite hus er klar til å ta. Amerikanerne håper at popularitetsbølgen skal vise seg sterkere enn den ventede uenigheten om økonomisk stimulans, rakettskjold og krig mot terror.

Om en uke kan Barack Obama ha blitt «kronet» som verdens frelser – i så fall kan han dra tilbake til hverdagen med fornyet kraft ...

Publisert

Les mer om dette temaet

PRESSEKONFERANSE: Etter møtet i Downing Street 10 holdt Barack Obama og Gordon Brown en felles pressekonferanse.
FRUER PÅ TUR: Statsministerfrue Sarah Brown (til v.) tok med førstedame Michelle Obama til et kreftsenter i London mens mennene diskuterte politikk.
SIKKERHETSSJEKK: På Kurhaus ved Baden Baden, på den tyske siden av grensen ved Strasbourg, skal Barack Obama og de andre NATO-lederne bo under jubileet. Nå sjekkes området av sikkerhetsfolk.