Rottenes år i Bergen

Rottebestanden har vokst kraftig i Bergen by det siste året. Skadedyrskontrollørene gir deg rådene for å forberede deg til vinteren.

Publisert Publisert
  • Sindre Øye Helgheim
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Ifølge flere av de store bedriftene som driver med skadedyrskontroll i Bergen har pågangen fra folk med rotteplager vært enorm det siste året. De advarer nå folk mot en vinter der rottene vil invadere bergenske hjem.

Mens sommeren vanligvis er lavsesong for skadedyrsbekjemperne, har det vært non stop for Actum ISS Skadedyrrkontroll siden i fjor høst.

— 2007 har vært helt spesielt

— Det har vært et helt spesielt år. Jeg har jobbet i bransjen i 25 år og vanligvis er sommeren en stille tid. Men dette året har det vært sammenhengede stor pågang siden november i fjor, forteller driftssjef Kjell-Rune Sivertsen.

Han forteller at de i år har funnet veldig mange døde voksne rotter som kan være så mye som ett år gamle. Rotter som egentlig ikke ville overlevd vinteren, har trolig ført til at rottebestanden har vokst til nye høyder.

— De svake individene ville vanligvis dødd i løpet av vinteren, men nå overlever de og formerer seg flere ganger enn de vanligvis ville gjort. De er ekstremt tilpasningsdyktige, rottene har lært seg at de finner mat overalt i Bergen nå. Vi har eksempler på at vi finner halvspiste colabokser og kyllingrester inne i veggene til folk der rotter har vært, forteller Sivertsen.

Dukker opp i dagslyset

Daglig leder Helge Ivarsøy i Cytox har også lang fartstid i bransjen. Han bekrefter den økte pågangen etter en mild vinter og peker på noe annet de får stadig flere meldinger om:

— Jeg har sittet her i 20 år, men det siste halvåret har det vært en stor økning på folk som observerer rotter og det er da de tar kontakt. I Bergen dukker de nå til og med opp i dagslys, sier han.

Større kamp om plassen og næring gjør at rottene også må våge seg frem i dagslys, noe de vanligvis vegrer seg for. De omfattende gravearbeidene i sentrum kan også være noe av grunnen til at folk ser stadig mer rotter enn før, tror Ivarsøy.

Et godt eksempel på dette er da Jonsvollskvarteret ble revet i 2004 og det vitterlig krydde av store rotter på Nøstet.

— Denne rotten var det en huseier som fant livløs på kjøkkenet sitt. Da hun plukket den opp for å kaste den i bosset, begynte den plutselig å røre på seg og huseieren fikk panikk. Den ble kastet ut vinduet og endte sine dager her, forteller Gisle Andersen i Cytox, og peker ned i sentrumsbakgården.

Trekker inn til vinteren

— Huseieren vil helst ikke ha adressen sin på trykk - det er jo ikke god reklame, flirer han.

Huseien er uansett ikke den eneste med rotteproblemer. Andersen og kollega Geir Ivar Søfteland har travle dager - og travlere skal det bli.

Når vinteren kommer gjør nemlig Bergens mange rotter det samme som meg og deg - de søker inn i varmen. Og enten det blir en varm eller kald vinter, blir det nok å gjøre for skadedyrsbekjemperne.

— Med en mild vinter vil økningen av rotter bare fortsette og stadig flere vil oppleve å få rotter i huset sitt. Dersom det blir kaldt vil rottene krepere og vi vil få mange oppdrag på å fjerne døde rotter fra husstander, tror Sivertsen i Actum ISS Skadedyrkontroll.

Med andre ord er det bare å forberede seg på en aldri så liten rotteinvasjon i vinter. Å være ute i god tid med preventive løsninger kan spare mange huseiere for problemer, forteller Arne Nese i Rentokil Skadedyrkontroll.

Her er rådene

Han gir deg følgende råd foran gnagervinteren som venter:

— Rottene går etter næring. Er det tilgjengelighet på mat, kommer rottene - sørg for at det ikke er mat på bakken utenfor huset eller på gulvet.

— Gå gjennom huset og kjelleren: sørg for at ventiler i grunnmur er dekket med netting. Det må være metallnetting - rottene spiser seg gjennom alt.

— Sørg for at alle sluker er påmontert slukrist. Har man gamle toaletter som står ubrukt, så sørg for at det er vann i vannbasen.

— Ha gode rutiner på søppel, ikke la det bli stående i smug eller bakgård. Pass på at bosspann ikke har hull eller er ødelagt.

— Hageeiere bør sørge for at det ikke ligger nedfallsfrukt i hagen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Halv matmoms gir rotteplage

FETE: Telefonene har ikke stått stille hos skadedyrkontrollørene siden i vinter. Disse store rottene tok Actum Skadedyrkontroll fra et hus i sentrum i september i høst. Foto: Actum

FLYGEROTTE: En huseier i sentrum fant denne rotten innendørs denne uken. Da hun plukket opp den døde rotten for å kaste den i bosset våknet den plutselig til live... Foto: Sindre Øye Helgheim

AVFØRING: Ikke bare lager de lyder i husvegger og er ekle, men de etterlater seg også store mengder avføring i vegger og tak. Dette fra et hus i Bergen. Foto: Cytox

KRØP FREM: Da Jonsvollkvarteret ble revet i 2004, krydde det av rotter på Nøstet - og det var ikke vanskelig å knipse bilder av rotter som kom opp i dagen.