- Sårede dør mens vi jobber

– Pasientene ligger overalt, og vi opererer i korridorene, sier kirurg Erik Fosse.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Pasientene dør nå mens vi jobber, forteller Fosse.

Han har sammen med anestesilegen Mads Gilbert, jobbet på akuttmottaket på Shifa-sykehuset i Gaza for organisasjonen NORWAC siden onsdag. Han forteller at israelerne bruker konvensjonelle våpen i bakkeoperasjonen, noe som gir store splintskader.

– Her har det vært full katastrofealarm siden i går ettermiddag. Utover natten har bombardementet økt voldsomt. Det har vært veldig intenst både med artilleri

og bomber, sier kirurgen på telefon fra sykehuset til NTB søndag formiddag.

Fosse forteller at legene på Shifa-sykehuset i Gaza nå kan høre lyden av maskingevær i nærheten.

– I tillegg til bombingen hører vi nå lyden av maskingevær. Det har vi ikke hørt før, så de israelske styrkene er nok rett utenfor byen, sier han.

Les også: Norge krever at Israel trekker seg ut

Overfylte sykehus

Operasjonssalene er overfylte, og legene må nå operere ute i korridorene. Natt til søndag ble pasienter brakt inn til sykehuset fortløpende, og søndag formiddag kom det en ny stor pasientmengde som legen anslår til å være over 100 personer.

– Det har kommet inn en jevn strøm av pasienter med voldsomme skader, forteller Fosse.

Hans kollega Gilbert anslår til Sveriges Radio at 25 prosent av de døde er kvinner og barn, og hele 45 prosent av de skadde er kvinner og barn.

– Dette er det nærmeste du kommer en massakre, sier han.

Siden legene ankom Gazastripen onsdag har de rapportert om prekær mangel på medisinsk utstyr. Gilbert og Fosse er også de eneste utenlandske helsearbeiderne i området.

– I går kom det inn noen lastebiler med utstyr. Det prøves å få inn flere team med helsearbeidere, men til nå har det bare vært oss, sier Fosse.

Det er først og fremst engangsutstyr, kirurgiske instrumenter, overvåkingsutstyr og anestesiutstyr det er mest behov for.

Les også: Barak varsler langvarig krig

Artikkelen fortsetter under videospilleren (engelskspråklig tekst)...

Strømløst

Et av de største problemene er at området har vært uten strøm i et døgn. Sykehuset hvor Fosse og Gilbert jobber drives nå av en generator.

– Strømmen er et kjempeproblem. Befolkningen har ikke lys eller varmt vann, sier Fosse.

Gatene er tomme og de fleste er i husene sine. Israel slapp i går flygeblader over Gaza by hvor de ba folk forlate hjemmene sine.

– De har ikke noe sted og gå. Det er heller ikke tilfluktsrom å søke tilflukt i, påpeker Fosse.

Les også: Nekter å flykte fra israelske soldater

Søndag opplyste leger på Gazastripen at 485 palestinere er drept og 2.400 såret i løpet av en drøy uke. Blant dem er 80 barn. Siden israelske soldater krysset grensen lørdag kveld, er minst 23 palestinere drept, de fleste sivile. Også en israelsk soldat skal være blant de drepte, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

– Vi kommer ikke til å dra herfra før vi får avløsing, sier Fosse.

Les også: Krisemøte i Sikkerhetsrådet

Publisert: