- Skulle starte treningsleir for leiesoldater

En tidligere britisk leiesoldat, som samarbeidet med Tjostolv Moland og Joshua French i Afrika, hevder at de to dødsdømte nordmennene planla å starte treningsleir for leiesoldater i Kongo.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Den britiske ekssoldaten forteller til TV 2 at han arbeidet sammen med Moland og French våren 2008, da de i løpet av tre måneder hadde seks oppdrag som leiesoldater i Kongo og Sør-Sudan sammen.

Planen var blant annet at han skulle hjelpe de to nordmennene med å starte opp et treningssenter for leiesoldater, men dette ble det aldri noe av.

Les også

TV 2-journalist bestakk dommeren i Kongo

Svarte på annonse

Birmingham-mannen forteller at han kom i kontakt med de to nordmennene i februar 2008, etter å ha lest en annonse på internett der de søkte etter folk for å jobbe med såkalt konfliktløsning i Sentral-Afrika.

Briten, som har åtte års fartstid i det britiske forsvaret, og som har jobbet sju år som leiesoldat etter dette, svarte på annonsen. Kort tid etter fikk han svar fra Mike Callan, navnet Moland brukte som dekknavn.

Briten satte seg deretter på flyet til Uganda, der han møtte nordmannen og fikk tilbud om 12.000 dollar (rundt 70.000 kroner) for et oppdrag i Kongo.

Den tidligere britiske leiesoldaten viser fram bilder av seg selv og French som angivelig er tatt i Kongo.

– Jeg reiste dit for å drive med konfliktløsning. Det var også det som sto i kontrakten min. Men det viste seg å være så langt unna konfliktløsning som det gikk an å komme, forteller briten.

Leiesoldat-oppdrag

Moland og French nekter begge for å ha jobbet som leiesoldater og fastholder også at de aldri hadde vært i Kongo før den skjebnesvangre turen i mai i år som ende med at de ble dømt for drap på sin egen sjåfør.

Den britiske ekssoldaten nøler derimot ikke med å kalle det de holdt på med for leiesoldatvirksomhet.

– Ikke det jeg vil kalle profesjonelle leiesoldater, men jobbene de gjorde var helt klart oppdrag som leiesoldater utfører, sier han til TV 2.

Trening av leiesoldater

De to nordmennene skal også ha hatt planer om å starte opp et kurs i jungelkrigføring for likesinnede.

– Så langt jeg kan forstå var det trening av leiesoldater, forteller han.

At Moland og French planla opplevelsesturer for rikfolk i området, slik de hevdet under rettssaken, fester han ingen lit til.

– Jeg hadde en følelse av at oppdraget gikk ut på skarpe oppdrag eller jungelkrigføringskurs og ikke opplevelsesturer for dumme folk med masse penger, sier han.

– Fri fantasi Moland bekrefter overfor TV 2 at han ba den britiske ekssoldaten om å komme til Uganda, der de samarbeidet i en kort periode.

Opplysningene om oppdrag i Kongo og planer om å starte kurs for leiesoldater, avviser han som fri fantasi.

Publisert