- De vil ikke bli henrettet

— De vil ikke bli henrettet, sier den kongolesiske senatoren Leonard She Okitundu til Aftenposten.no tirsdag kveld. Han sier straffeloven bryter med grunnloven i spørsmålet om dødsstraff.

  • Aftenposten.no
  • Fred C. Gjestad
  • Thomas Hubert
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Tirsdag ble Joshua French og Tjostolv Moland dømt til døden for å ha drept sjåføren i bilen som skulle frakte dem tilbake til Uganda etter en ukes-lang tur i et av verdens fattigste land.

På et toppmøte i Kinshasa møter Aftenposten.no tirsdag flere personer fra den demokratiske republikken Kongos regjering og parlament.

_Les også:

Les også

Reagerer svært sterkt på dommen

Støre reagerer sterkt på dommen_

Vil avskaffe dødsstraffen

Senator Leonard She Okitundu i det kongolesiske parlamentet er en av landets fremste forkjempere for å avskaffe dødsstraff. Han står blant annet bak et lovforslag om å avskaffe dødsstraff i landet. Han har tidligere vært både menneskerettighetsminister og presidentens stabssjef.

— De vil ikke bli henrettet, sier han skråsikkert.

— Dødsdom strider mot den kongolesiske grunnloven, forteller han og sier at det er mangel på sammenheng mellom loven når det gjelder døddsstraff.

— Så lenge straffeloven vår ikke er i samsvar med grunnloven, vil dommerne fortsette å dømme etter straffeloven, sier senatoren.

En dødsstraff vil imidlertid ikke kunne iverksettes med mindre president Joseph Kabila avviser en benådningssøknad. Det har han ikke gjort siden 2003. — Jeg kan ikke tro at presidenten vil avvise en slik søknad, sier Okitundu.

Oppfordres til å anke

Regjeringens talsmann og kommunikasjonsminister Lambert Mende Omalanga oppfordrer Moland og French til å anke saken sin.

— Alt vi kan si er at de burde benytte seg av retten til å anke saken til en ny dommer, der kan de bestride det de mener er overdrevet, sier han til Aftenposten og henviser til at landet praktiserer et maktfordelingsprinsipp med separasjon mellom institusjonene.

Ministeren av hensyn til maktfordelingen ikke kommentere den konkrete saken.

— Har det vært noe kontakt mellom norske myndigheter og deres regjering etter domsavsigelsen i dag?

— Det kan jeg ikke si noe om, men jeg tror uansett at justisministeren ikke har noen mulighet til å forhandle om noe nå. Den mest fornuftige kontakten på dette tidspunktet vil være den militære høyesterett, sier Omalanga.

Anke leveres i morgen

I hovedstaden Kinshasa er også forsvarsadvokaten til Moland og French. André Kibambe (bildet) returnerte til hovedstaden for å delta i en annen rettssak, og kunne ikke være tilstede under domsavsigelsen.Kibambe har ikke snakket med sine klienter i dag, men han har snakket med den lokale medadvokaten Likwela. Sammen har de allerede forberedt anken.

— Anken vil bli levert domstolen i morgen, sier Kibambe, og sier at det trolig vil ta omlag to uker før ankedomstolen bestemmer dato for neste rettsbehandling.

Neste rettsrunde vil også foregå ved en militær domstol i Kisangani.

- Blir diktert

Det vil ikke være noen nye elementer i ankesaken. Vi må bare vise at dommeren ikke brukte lovverket rett, sier Kibambe til Aftenposten tirsdag ettermiddag.

Kibambe har liten tro på at ankesaken vil føre frem i Kisangani.

— De vil rette noen feil her og der, men det er de samme folkene som er der oppe, og de blir fortalt hva de skal gjøre, sier han og mer enn antyder at militærdomstolen er diktert av deres overordnede, det militære rettssystemet i hovedstaden Kinshasa.

Publisert: