IS påtar seg ansvaret for massakre i Sousse

Da støvet hadde lagt seg etter at en ung islamist skjøt vilt rundt seg, lå likene strødd mellom solsengene og rundt bassenget ved turisthotellet i Tunisia. IS tar på seg ansvaret for terrorangrepet der 38 mennesker, de fleste briter, ble drept.

En av de døde blir båret bort etter terrorangrepet mot et turisthotell i Sousse i Tunisia fredag. 38 mennesker ble drept i angrepet som IS påtar seg ansvaret for Foto: Amine Ben Aziza / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I en Twitter-melding som ble fanget opp natt til lørdag, heter det at «vår bror, kalifatets soldat Abu Yiyha al-Kairouni, nådde sitt mål i hotellet og drepte 40 vantro fra landene i koalisjonen som er i krig med kalifatet».

Les også

Den blodige fredagen

Hotellet der barnefamilier fra en rekke europeiske land nøt sol og sjø i ferien sin, beskrives av IS som «en avskyelig bule for prostitusjon, synder og avgudsdyrkelse».

De fleste av dem som ble drept i terrorangrepet i Sousse, var britiske turister, sa den tunisiske statsministeren Habib Essid natt til lørdag. I tillegg var det drepte fra Tyskland, Belgia, Irland og Frankrike. Ingen nordmenn skal være rammet.

— Bare redsel

— Dette var alltid et trygt sted, men i dag var det bare redsel. Han startet på stranda og gikk videre til lobbyen mens han drepte i kaldt blod, sier den irske turisten Anthony, som ikke ville oppgi etternavnet sitt.

Les også

Minst 37 drept i angrep mot flere turisthoteller i Tunisia

Angrepet skjedde i muslimenes hellige ramadan-måned, samme dag som flere titall mennesker ble drept i et IS-angrep på en sjiamoske i Kuwait, en mann med IS-flagg halshogde sjefen sin på en fabrikk i Frankrike, og minst 145 sivile ble slaktet ned av IS i Syria. IS hadde bedt sine folk trappe opp angrepene under ramadan.

Utkledd som turist

Flere Twitter-kontoer viser bilder av den unge mannen, trolig en 23 år gammel student, som utkledd som turist går nedover gata i Sousse i retning Imperial hotell med en kalasjnikov skjult i en parasoll.

Etter at han trakk fram våpenet, spaserte han rolig oppover stranda, forbi svømmebassenget og inn i lobbyen mens han meide ned folk til venstre og til høyre. Flere ganger tok han seg tid til å lade om, og han kastet også en sprengladning, før han ble skutt og drept av en av hotellets sikkerhetsvakter.

Irske Elizabeth O'Brien, som bodde på nabohotellet, sa at det oppsto panikk da skytingen begynte.

Drept i kaldt blod

— Jeg trodde ærlig talt først at det var fyrverkeri, men da jeg så folk løpe, tenkte jeg ... herregud, det er skyting. Kelnerne og vekterne ropte løp, løp, løp, sa hun.

En 22 år gammel ansatt forteller at han så mannen gå mot bassenget mens han skjøt mot turistene.

Les også

- Angriperne kom både fra stranden og resepsjonen

— En eldre kvinne og hennes mann tryglet ham om å skåne dem, men forgjeves. Han skjøt dem ned uten nåde, i kaldt blod, sier han.

Snart kom sykebiler og politi, og likene som lå utover stranda mellom solsenger og personlige ting som solbriller og solkrem, ble dekket av gule håndklær mens mer enn 30 sårede ble kjørt til sykehus.

Sliter med islamister

Tunisia er det eneste landet som har klart å opprette et fungerende demokrati etter den arabiske våren, men helt siden opprøret i 2011 har de slitt med å få kontroll over ultrakonservative islamistiske bevegelser.

Tusener av tunisiere har reist til Syria for å slutte seg til IS, og det er stor frykt for hva de kan gjøre når de kommer hjem igjen.

Statsminister Essid gjorde det klart natt til lørdag at 80 moskeer som staten ikke har kontroll over, og der imamene har oppfordret til vold, skal stenges.

For å lykkes med sitt demokrati er Tunisia sterkt avhengig av turismen, som står for 7 prosent av BNP.

Men det er fare for at fredagens terrorangrep nå kan rasere næringen i lang tid framover. Både i Sverige, Norge og Storbritannia har reiseselskaper kansellert sine reiser i tiden framover og tilbudt kundene pengene tilbake.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Konen min gikk fra hotellet i det angrepet begynte

BT anbefaler

Blomberg om hvorfor han «måtte» score selvmål

LES SAKEN