Ifølge de nyeste offisielle tallene er seks bekreftet døde. Eksperter sier at trolig er dette bare en brøkdel av et omfang som man frykter er langt alvorligere.

Syklonen Pam feide inn over øygruppen sør i Stillehavet med vindkast på over 300 kilometer i timen sent fredag.

Uten forbindelse

Rapporter fra overflyginger går ut på at landsbyer i mer rurale områder nærmest er blåst bort under syklonens herjinger. Landet dannes av over 80 øyer og mye av kommunikasjonen er brutt sammen.

President Baldwin Lonsdale beskriver uværet som et monster som har ødelagt landet, og stemmen brister når han skildrer skadene.

Bildene fra hovedstaden viser materialer og bygningsdeler fra husene i gatene. Det er store skader på infrastrukturen, og flere båter og biler er slengt rundt.

Flyplassen i Port Vila ble åpnet igjen søndag, og to australske fly ankom med mat, materialer og medisiner. Samtidig kom det hjelpesendinger fra New Zealand som inneholdt telt, vannbeholdere, verktøy og aggregater.

Det er varslet at flyplassen åpner igjen for persontrafikk fra mandag.

Mye skader

I hovedstaden Port Vila er det meldt om skader på mesteparten av bygningene.

— Det er vanskelig å finne en bygning som ikke er skadd av syklonen, sier Tom Perru, en av Cares informasjonsmedarbeidere i Vanuatu.

Byens bygninger er imidlertid ikke fullstendig ødelagt, slik som de første rapportene kan ha gitt inntrykk av.

Norske Gaute Eielsen, som bor i Port Vila, forteller at befolkningen så vidt har begynt å rydde opp i ødeleggelsene etter syklonen Pams herjinger.

Det er gått bra med ham og samboeren, skriver Fædrelandsvennen.

— Vi har sett en del tak som er fløyet av og mye ødeleggelser, men det går relativt bra. Det kom vann inn i huset, men vi har vært heldige. Strømmen er fortsatt borte, og vi har ikke internett, men 80 prosent av husstandene har fått vann tilbake igjen, sier Eielsen til avisen.

Portforbud

Nordmannen frykter at det kan ha gått verre i de fattigere områdene av landet.

— Jeg har vært på besøk på noen av øyene, og der bor folk i veldig enkle hus. Mange i hovedstaden har familie på øyene som de ikke har fått kontakt med og er redde for hvordan det har gått med dem, forteller han.

Det norske Utenriksdepartementet har ikke fått meldinger om savnede nordmenn.

Svenske Aftonbladet melder derimot om flere svensker som man ikke har fått fatt i. Per-Niklas Häll forteller om en dramatisk natt i hovedstaden mens syklonen herjet. Det skal ha vært tilfeller av plyndringer, og myndighetene har innført portforbud.

Satellittbilder viser at stormen dekket nesten alle landets over 80 øyer. Oppmerksomheten har hovedsakelig vært rettet mot de enorme skadene på Vanuatu, men også øystaten Tuvalus 11.000 innbyggere fikk merke syklonens krefter da den feide over Stillehavet fredag. Tuvalu ligger rundt 1.550 kilometer nordøst for Vanuatu.

Andre stater i Stillehavet, inkludert Salomonøyene og Kiribati, har også fått skader, men ble ikke like hardt rammet som Vanuatu.