- Det jevneste valget i manns minne

Avgjørelsen nærmer seg. Torsdag morgen trekker britene til skoler, kirker og puber for å avlegge stemme i en thriller av et valg.

Publisert Publisert

Britene er klare for valg. Det ligger an til dødt løp dødt løp der verken Labour eller De konservative kan få flertall alene. Foto: Russell Cheyne/Reuters/NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Klokken 8 norsk tid åpner om lag 50.000 valglokaler dørene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Etter det som kalles en eksepsjonelt kjedelig valgkamp, er rundt 30 millioner briter ventet å avlegge stemme i det mest spennende og uavklarte valget i Storbritannia på lenge.

— Dette er det jevneste valget i manns minne, sier Philip Cowley ved Universitetet i Nottingham til nyhetsbyrået AFP.

Dødt løp

I alt 650 plasser skal fylles i Underhuset. Målingene spår tilnærmet dødt løp der verken Labour eller De konservative kommer til å få flertall alene, et såkalt hung parliament.

I YouGovs måling onsdag lå partiene på 34 prosents oppslutning hver.

Noen påpeker at én av syv velgere fortsatt ikke hadde bestemt seg onsdag, men de små partienes støtte blir uansett avgjørende i hestehandlene som kommer til å følge valget.

— Jeg tror det blir veldig kaotisk etter valget, men at det vil ende med en ettpartiregjering dannet av Labour uten at de har flertall, er statsviter Øivind Bratbergs tips til NTB.

Jokere

En joker kan bli Liberaldemokratene, som nå er i regjering sammen med De konservative. Partiet er åpen for samarbeid med valgvinneren, uansett hvem det blir.

En annen joker blir skotske SNP, som trolig får med seg rundt 50 representanter til Parlamentet i Westminster og har åpnet for samarbeid med Labour.

Den som går tapende ut av statsministerkampen mellom David Cameron og Ed Miliband, kan være på vei ut av britisk politikk.

Kan bli kaos

Valglokalene stenger klokken 23, og valgdagsmålinger er ventet umiddelbart. Resultatene tikker så inn i løpet av natten, og når britene våkner fredag morgen, er det meste avgjort resultatmessig.

Men thrilleren er fortsatt langt fra over. Da starter forhandlingene, og det kan bli dager, og til og med uker, med politisk kaos for britene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her får Cameron handle på krita

  2. Millibands sjanse