– Rakettforsvar bryter med Soria Moria-erklæringen

SV mener Norges bidrag til NATOs rakettforsvar fremstår som et klart brudd på regjeringens løfte i Soria Moria-erklæringen om å si nei til rakettforsvar.

Publisert Publisert
  • Eystein Røssum
  • Tron Strand
  • Tor Olav Mørseth
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

SVs ledende politikere på Stortinget sier de er rystet over at Norge har bidratt til utviklingen av et omfattende rakettforsvar i NATO.

Bergens Tidende skrev i går at NATO er i ferd med å etablere et rakettforsvar som i 2015 skal kunne forsvare egne styrker, men også regioner og medlemsland, mot mellomdistanseraketter med en rekkevidde på inntil 3000 kilometer.

— Dette kan ikke ses på som noe annet enn et opprustningstiltak, og for SV er det ikke aktuelt å delta i program som bidrar til atomopprustning. NATOs system fremstår ikke som et taktisk kortdistansesystem, slik forsvarsministeren har sagt at det er. Dette må vi få all informasjon om, for denne saken må vi til bunns i, sier Ågot Valle som er medlem av utenrikskomiteen.

- Vanskelig å få til debatt

Bjørn Jacobsen, SVs forsvarspolitiske talsmann, svarer et klart nei på spørsmål om NATOs system er i overensstemmelse med Soria Moria-erklæringen.

— Vi er imot dette systemet. Vi snakker om mer enn beskyttelse av egne styrker utplassert i utlandet. Her snakker vi om at rakettforsvaret kan beskytte landområder, sier han, og fortsetter:

— Nå må vi ta debattene om Norge skal være med på dette, både om plattformen og gjenkjøp, og hvor omfattende NATOs rakettforsvar er.

Jacobsen mener det er vanskelig å få til en slik debatt i Norge.

— Vi får ikke fakta på bordet. Når selv statsministeren og regjeringens sikkerhetsutvalg ikke blir informert, blir det jo ikke lett med en åpen debatt om slike saker, sier Bjørn Jacobsen.

Han mener Norge, gjennom medvirkningen til NATOs rakettforsvar og salg av utstyr til USAs rakettforsvar, bidrar til rustningskappløp og atomvåpenopprustning.

— Folk forventer at politikerne ordner opp i forhold til atomtrusselen, også gjør vi ting som i praksis sørger for det stikk motsatte - en ny atomvåpenopprustning, sier Bjørn Jacobsen.

Departement med eget liv

Det underbygges av Prio-direktør Stein Tønnesson, som mener at NATOs områderakettforsvar vil ha strategisk betydning.

— For det første fordi det kan kobles til det amerikanske rakettskjoldet. For det andre fordi det kan plasseres nært motparten.

På den måten mener han også et slikt begrenset rakettforsvar kan føre til våpenkappløp.

— Jo mer effektivt et rakettforsvar blir, jo flere raketter må du ha for å komme gjennom det, sier Tønnesson.

Venstres partileder, Lars Sponheim, mener regjeringspartiene har et forklaringsproblem fordi «de sier én ting i regjeringserklæringen og har gjort noe helt annet i praksis».

— Det kan se ut som om Forsvarsdepartementet lever sitt eget liv, uavhengig av regjeringserklæringer og Stortinget. Spørsmålet er om det også gjelder NATOs rakettforsvar, ikke bare bidragene til USAs rakettforsvar. Slik kan denne regjeringen bli utsatt for det samme den forrige regjeringen dessverre ble, sier Sponheim.

Han sier Stortinget må bringe klarhet i hvem som vet hva og ikke minst hvem som tar beslutningene.

Støtter rakettforsvar

Høyre-leder Erna Solberg sier at Norges aktive bidrag til NATOs rakettforsvar ikke har kommet frem i de orienteringene som er gitt på Stortinget.

— Jeg har gjentatte ganger forsøkt å få svar på hva Soria Moria-erklæringen innebærer. Hvis den skal overholdes, vil vi bli et fotnoteland. Vi må ta innover oss at terrorbalansen for kjernefysiske våpen ikke lenger fungerer.

Hun peker på at mange land er i ferd med å få atomvåpen.

— Da må vi tenke grundig gjennom hvordan vi kan forsvare oss, sier Solberg som holder muligheten åpen for at Høyre dermed kan komme til å støtte et fullt utbygd rakettforsvar i Europa.

— Vi må ta en diskusjon, og vi har bedt om å få nedgradert NATOs studier om dette. Vi har så langt ikke fått innsyn. Forsvarsministeren har i stedet vist til artikler i åpne kilder og tidsskriftartikler med interessante opplysninger, sier Solberg.

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, understreker at partiet er positiv til så vel USAs som NATOs planer, men han etterlyser informasjon i Stortinget.

— Vi har fått veldig dårlig og lite informasjon i den utvidede utenrikskomiteen, og forsvarskomiteen er overhodet ikke informert. Vi vet ingenting, sier Width.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her er Norges bidrag til USAs rakettforsvar

  2. - Bondevik bedratt av departementet

  3. Med på NATOs rakettforsvar

  4. Visste ikke om norsk leveranse til rakettforsvar

  5. Riggsalg med politikk i alle ledd

  6. Russland tester ny interkontinental rakett

UAKTUELT: SV-politiker Ågot Valle mener sier det er uaktuelt for regjeringspartiet å være med på utbyggingen av NATOs rakettforsvar. Partiet mener systemet er i strid med Soria Moria-erklæringen, som sier regjeringen skal jobbe mot rakettforsvar. Foto: Dolmen, Siv