Nye krisemøter - ingen løsning

Flere krisemøter til tross - NATO-ambassadørene gikk fra hverandre tirsdag kveld uten å ha løst den interne striden om Irak. Det siste møtet varte bare i 15 minutter.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Ifølge NATO-ambassadørene var det ingen fremgang å spore i saken tirsdag.

NATO har havnet i en av de dypeste konfliktene i sin historie, etter at Frankrike, Tyskland og Belgia mandag blokkerte planlegging av en forsvarsoperasjon for Tyrkia i tilfelle krig mot Irak.

NATOs 19 ambassadører hadde sittet sammen i bare ett minutt tirsdag formiddag da generalsekretær George Robertson hevet møtet. Robertson mente det var mer nyttig med uformell korridorpolitikk. Samtalene fortsatte under ambassadørenes faste lunsj og videre utover ettermiddagen. Det annonserte rådsmøtet klokken 16.30 ble flyttet halvannen time fordi det foregikk "intensive konsultasjoner".

— Hovedstedene er sterkt involvert, opplyste den norske NATO-ambassadøren Kai Eide.

— Vi utforsker områder hvor vi kan søke å få bevegelse, var hans knappe beskrivelse av prosessen.

— Vi må finne en løsning hvor vi kan starte planlegging av en operasjon som ivaretar Tyrkias behov, sa han.

Kompromiss?

I NATO-hovedkvarteret svirret ryktene tirsdag ettermiddag om at generalsekretær Robertson ville legge fram et nytt forslag til løsning som kan komme de tre motstanderne i møte.

En mulig løsning er at NATOs defensive operasjon begrenses til tiltak som beskytter Tyrkia. USAs opprinnelige ønske var at NATO også erstatter amerikanske soldater på Balkan som kan bli sendt til Irak og at NATO beskytter amerikanske baser i Europa.

Den belgiske utenriksministeren Louis Michel uttalte seg spesielt skeptisk til disse to siste elementene mandag.

Få trodde imidlertid på noen rask løsning på konflikten, og franske diplomater antydet at de ville avvente FN-inspektørenes andre rapport fredag.

Norges ambassadør Kai Eide mener det ikke er noen grunn til at det ikke kan bli en rask løsning på konflikten, men innrømmet at de tre NATO-opprørerne har et "annet tidsperspektiv" enn de øvrige 16.

Amerikansk skuffelse

USA kom med sterke utfall mot tre europeiske landenes USAs president George W. Bush anklaget natt til tirsdag de tre landene for å sette den 53-årige forsvarsalliansens troverdighet på spill. Utenriksminister Colin Powell oppfordret NATO-landene "til å gjøre det rette" og ble enige om å starte planleggingen av en forsvarsoperasjon.

— Dette er tidspunktet for alliansen å si til sin alliert: Vi er enig med deg, og hvis du er bekymret, er vi bekymret. Jeg håper NATO gjør det rette og respekterer Tyrkia innen de neste 24 timer, sa han.

Publisert
OPPHETET: Storbritannias utenriksminister Jack Straw vifter med NATO-charteret i den opphetede debatten i dag. FOTO: REUTERS/SCANPIX

Les mer om dette temaet

  1. NATO avlyste Irak-møte, tok lunsj

  2. - Frankrike bruker veto i FN

  3. - NATO brukes til politiske formål

  4. Ber muslimer støtte Irak

BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN