CNN-måling: Clinton vant debatten

Et klart flertall av TV-seerne mener at Hillary Clinton vant søndagens debatt mot Donald Trump, ifølge en måling gjort av CNN.

Publisert Publisert

VINNEREN UTPEKT: Velgerne mener Hillary Clinton vant nattens debatt mot Donald Trump. Dette bildet er fra en bar i Mexico City der folk følger debatten. Foto: Eduardo Verdugo / TT / NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

57 prosent av de spurte mener Clinton vant den mye omtalte debatten natt til mandag norsk tid, mens 34 prosent sier de synes Trump var best.

Donald Trump har vært under hardt press frem mot debatten, og et flertall mener at han gjorde det bedre enn forventet.

– Trump har den store fordelen at alle forventer at han skal ha trøbbel. På grunn av det, og at han ikke fullstendig går opp i sømmene, så kommer dette ut som en slags uavgjort, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen.

Les også

Det er mye velgerne ikke liker med Donald Trump. Han brukte debatten til å minne dem på alt de misliker med Hillary Clinton.

Bedre for Trump enn forrige gang

63 prosent sier at Trumps innsats var bedre enn de ventet, mens bare 21 prosent mener at han gjorde det dårligere enn forventningene. De resterende 15 prosentene mener at innsatsen sto til forventningene.

For Clintons del mener 39 prosent av TV-seerne at innsatsen var bedre enn forventet, mens 34 prosent mener at hun gjorde det dårligere.

Resultatet i målingen etter søndagens debatt er litt bedre for Donald Trump enn i den første TV-debatten, da kun 27 prosent av seerne syntes han var best. Da svarte 62 prosent at Clinton var best.

Målingen ble gjennomført etter at den fjernsynssendte debatten var ferdig, og kun TV-seere ble spurt. CNN understreker at seerne av debatter har en tendens til å lene mot demokratene.

TEMPERATUR: I løpet av debatten gikk Donald Trump så langt som å true med å straffeforfølge sin politiske rival på grunn av bruken av en privat epostserver i tiden som utenriksminister. Clinton svarte med å si at det er godt at ingen med Donald Trumps temperament styrer rettssystemet i landet. Foto: Patrick Semansky / TT / NTB Scanpix

USA-eksperter: – Det endte uavgjort

USA-ekspert Jan Arild Snoen og førsteamanuensis Alf Tomas Tønnesen er enige i at søndagens TV-debatt var uavgjort, ettersom Donald Trump ikke slet så mye som ventet.

– Han hadde litt bedre og presise angrep på Clinton, der han tar opp hennes bånd til Wall Street etter Wikileaks-avsløringene, i tillegg påpeker han at hun ikke har god nok dømmekraft, sier Tønnesen, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda til NTB.

Snoen sier at veldig få vil skifte standpunkt etter denne debatten, men han påpeker at uavgjort ikke er godt nok for Trump, og at det ikke gir ham den dytten han trenger fremover.

Les også

Retorikk-professor Jens Kjeldsen: Kunsten å vinne debatten

Les også

Trump om sjokkopptaket: – Jeg sa det. Jeg tok feil, og jeg beklager

Les også

Trump: – Jeg kommer aldri til å trekke meg

– Fryktelig lavmål og trist

Tønnesen sier Trump var bedre i stand til å peke på Clintons svake sider enn forrige gang og at han var mer på hogget, men sier også det var trist at debatten måtte omhandle voldtekt-anklagene.

I salen under debatten satt fire kvinner som i forkant av debatten stilte opp på en felles pressekonferanse sammen med Trump, hvor de blant annet anklaget Bill Clinton for voldtekt.

– Å ta opp Bill Clinton og hun som ble voldtatt som tolvåring var fryktelig lavmål og trist. Også at de var der i studio, sier Tønnesen.

– Den første halvtimen er noe av det pussigste man har sett i en presidentdebatt, hvor det kun handler om hvor lite egnet den andre er, fortsetter Snoen.

Begge mener Trump var mer aggressiv denne gangen og antar han vil fortsette med en slik taktikk framover.

HÅNDHILSTE: Donald Trump og Hillary Clinton takker for kampen etter endt debatt i St. Louis natt til mandag norsk tid. Debatten hadde til tider høy temperatur. De håndhilste ikke før debatten, men gjorde det etter at den var ferdig. Foto: JIM YOUNG / SCANPIX

Fortsatt klar Clinton-ledelse

Tønnesen sier at Trump hadde noen gode svar på temaene på klima og kull, og konkluderer med at debatten var mye jevnere enn sist og derfor uavgjort.

Snoen sier at selv om Trump hentet seg litt inn denne gangen, har Clinton fortsatt en klar ledelse, og Tønnesen er enig.

– Hillary var ikke så dominerende som sist og prøvde å distansere seg fra Syria- og Obama-kritikken, påpeker Tønnesen.

Han mener Trump trengte et vendepunkt, men at han ikke lyktes helt, og derfor har Clinton fortsatt en klar ledelse.

– Men man skal aldri si aldri. Det så vi med Brexit, avslutter Tønnesen.

Les også

Fire grunner til at Donald Trump sliter nå

Clinton fornøyd etter debatten

Hillary Clinton sier hun føler seg kjempebra etter debatten med Donald Trump, men at hun er «overrasket over den utrolige strømmen av løgner» Trump bredte om seg.

Clinton sier hun var klar over at Trump sto veldig nært henne når hun svarte på noen spørsmål. Hun sier det var «veldig liten plass», og at Trump var «veldig til stede».

Under debatten påpekte Clinton at Trumps vulgære utsagn om kvinner som kom fram denne uken beskriver «akkurat hvem han er». Trump hevnet seg ved å kalle Clinton en «løgner» og også omtalte henne som «djevelen» og mente hun hadde «mye hat i hjertet sitt».

Publisert