Hvert år dør 70.000 tenåringsjenter av komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsel, konstaterer FNs befolkningsfond (UNFPA) i sin årsrapport.

Titusenvis av andre må slite med inkontinens og andre alvorlige lidelser gjennom hele livet, etter å ha pådratt seg helseskadene ved å føde før kroppen er utvokst og klar for en graviditet. Ofte dør også barna under fødselen.

Høy risiko

— For mange innebærer dette alvorlige konsekvenser for liv og helse, manglende skolegang og deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. I utviklingsland er graviditet og fødsel blant hovedårsakene til at jenter mellom 15 og 19 år mister livet. For jenter under 15 er risikoen enda høyere, sier statssekretær Hans Brattskar (H) i UD.

Fattigdom, barnebrylluper, manglende utdanning og tilgang til prevensjon og seksualopplysning er blant de underliggende årsakene til de mange tenåringsgraviditetene i verden, slår UNFPA fast.

— Norge har derfor et stort engasjement for unge jenters rettigheter og helse i utviklingsland. Det er viktig med forebyggende innsats mot tidlige graviditeter og tvangsekteskap, som er fundamentale brudd mot barn og jenters menneskerettigheter, sier Brattskar.

- Ikke bevisst valg

Flest tenåringsmødre er det i Afrika sør for Sahara, der antallet har økt de siste årene. Ellers i verden har det vært en svak nedgang, selv om det fortsatt er urovekkende mange unge jenter som blir mødre i Sør-Asia.

UNFPA betegner de mange unge mødrene som «et enormt, globalt problem», og understreker at det ikke bare er jentene selv som bærer ansvaret.

— Samfunnet klandrer altfor ofte bare jenta for at hun er blitt gravid. Vanligvis er ikke unge jenters graviditet resultat av et bevisst valg, men av manglende valgmuligheter og forhold utenfor jentas kontroll. Dette er en konsekvens av liten eller ingen tilgang til skoler, arbeidsplasser, informasjon og helsetjenester, sa UNFPAs leder Babatunde Osotimehin da han onsdag presenterte rapporten.

Økonomisk pris

Det har også en økonomisk pris å bli mor i ung alder, både for kvinnene selv og for landene de bor i, konstaterer UNFPA.

I et land som Uganda må tenåringsmødre regne med å tjene opptil 30 prosent mindre i løpet av sitt yrkesaktive liv, enn de som først får barn i voksen alder.

Fordi de går glipp av skolegang, faller mange unge mødre også helt utenfor i arbeidslivet. Det rammer i sin tur landenes økonomi.

Aller høyest andel tenåringsfødsler er det i Niger, der tenåringsjenter i dag står for 51 prosent av fødslene. I Tsjad er andelen 48 prosent, i Mali 46 prosent, i Guinea 42 prosent og i Mosambik 40 prosent.

Mange i USA

Også i industriland blir mange tenåringer mødre, nærmere bestemt rundt 680.000 eller rundt 5 prosent, viser tall fra UNFPA. Nærmere halvparten av disse befinner seg i USA.

Til tross for behovet for å forhindre ungdomsgraviditeter viser rapporten at mindre enn 2 prosent av all utviklingshjelp i verden, går til tenåringsjenter. Dette er spesielt problematisk i en tid da jordas befolkning blir stadig yngre.

Jorda teller i dag nærmere 7,2 milliarder mennesker, og 26 prosent er under 14 år gamle.

Befolkningsveksten ligger nå på rundt 1,14 prosent i året, og med dagens utvikling vil de ta drøyt ti år før jorda passerer 8 milliarder innbyggere.