Steven Sotloff ble bortført i Aleppo nord i Syria i fjor.

I videoen som angivelig viser likvideringen av ham, advarer en maskert mann andre land mot å slutte seg til USAs «onde allianse» mot IS. Samtidig retter mannen trusler mot et navngitt britisk gissel, ifølge SITE, en gruppe som sporer aktiviteten til terrororganisasjoner på internett.

Mannen som skal være Sotloff, sier selv i videoen at han nå «betaler prisen» for beslutningen USAs president Barack Obama har tatt om å bombe IS i Irak.

Andre halshogging

IS-opprørerne slapp i august en video som viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som ble bortført i 2012. Denne videoen har amerikanske myndigheter bekreftet at er ekte.

I videoen fra august ble også Sotloff vist fram, den gang i live. IS sa da at hans skjebne ville avgjøres av om USA fortsatte å bombe i Irak. Bombardementet fortsatte.

Enkelte etterretningsfolk tror ifølge avisa The New York Times at Sotloff kan ha blitt drept samtidig med Foley, men at videoen av drapet på ham er blitt holdt igjen av propagandahensyn.

Den maskerte mannen som står ved Sotloffs side i den nye videoen, er angivelig den samme mannen som drepte Foley.

— Jeg er tilbake, Obama, og jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk mot Den islamske stat, sier en stemme, med britisk aksent.

— Så lenge dine raketter fortsetter å treffe våre folk, vil våre kniver fortsette å treffe halsen til dine.

Deretter blir gisselets strupe skåret over med kniv.

Sterke reaksjoner

Amerikanske myndigheter kan foreløpig ikke bekrefte at det nye videoopptaket virkelig viser Sotloff.

— Dette vil bli analysert veldig nøye av amerikanske myndigheter og våre etterretningsfolk, sier Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus.

Jan Psaki, talskvinne i USAs utenriksdepartement, reagerer kraftig.

— Hvis videoen er ekte, er det et kvalmende, brutalt drap på nok en uskyldig amerikaner. Våre tanker går til Sotloffs familie, sier hun.

Storbritannias statsminister David Cameron fordømmer likvideringen på det sterkeste.

— Det er en fullstendig avskyelig, foraktelig handling, sier Cameron.

Iraks avtroppende utenriksminister Hishiyar Zebari kaller likvideringen barbarisk og ond.

— Hele verden står samlet mot IS. De må bekjempes, så disse grufulle scenene ikke gjentas, sier han.

Ba om nåde

I slutten av august ba Sotloffs mor IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi om nåde for sønnen.

— Jeg ber deg om å bruke din autoritet til å spare hans liv og til å følge i fotsporene til profeten Mohammed, som beskyttet bokfolket, sier Sotloffs mor i et videobudskap til Baghdadi, med henvisning til den muslimske profetens beskyttelse av kristne og jøder under islamsk lov.

— Som mor ber jeg om at du er rettferdig, viser nåde og ikke straffer sønnen min for ting han ikke kan kontrollere, sa Shirley Sotloff.

Familien er kjent med den nye videoen og er nå i dyp sorg, sier familiens pressetalsmann Barak Barfi.

Svekket

IS har erobret betydelige områder i Syria og Irak og har erklært opprettelsen av et såkalt kalifat i områdene. En kilde med tilknytning til IS sier imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at gruppen har lidd betydelige tap som følge av USAs bombardement de siste ukene, og at mange krigere har mistet motet.

— IS har ikke initiativet lenger, det ligger hos fienden nå, sier kilden.

De siste dagene har irakiske regjeringsstyrker, med amerikansk luftstøtte, klart å gjenerobre flere byer fra IS-opprørere.

Sotloff var i Syria som frilansjournalist da han ble bortført i fjor. Han har skrevet for nyhetsmagasinet Time og flere andre medier. Minst to andre amerikanere holdes fortsatt som gisler av IS.