— Det er umulig å leve på minstelønnen i USA nå, dersom man ikke har familie å støtte seg på, sier David Maynor, som gikk i demonstrasjonstog gjennom Tampas regnvåte gater søndag kveld.

Med seg hadde han en plakat med påskriften «Hei Mitt! Prøv å leve på minstelønn.» Maynor har en kommunal jobb i Tampa og mener republikanerne ikke bryr seg om folk som ham.

— Hvis Mitt Romney og republikanerne kommer til makten vil det være en katastrofe for lavtlønnede. De vil bare kutte skattene til de rike og beskytte sine egne, noe som ikke hjelper vanlige folk i det hele tatt., sier han til NTB.

Stormer rundt landsmøtet

Det republikanske partiet holder sitt landsmøte i Tampa denne uken. Planen var å starte mandag, men alt er nå skjøvet til tirsdag i håp om at stormen «Isaac», som man frykter vil føre med seg store nedbørsmengder, farlig vind og flomvann skal forsvinne lenger nordover. Møtet markerer også innspurten i den amerikanske valgkampen. En valgkamp som har vært usedvanlig hard og bitter denne gangen, noe også mange av demonstrantene vitnet om.

Nådeløse slagord og et utvetydig hat mot den såkalte «énprosenten», den rikeste eliten i USA, gjennomsyret søndagens protestmarsj.

- Ikke rett mann

— Romney er ikke rett mann for USA. Han og Republikanerne er ute etter å ødelegge middelklassen, og ikke ta vare på oss som han sier. Vi trenger ikke å bli tatt vare på, vi trenger jobber, sier Mary Sheperd, som går i tog med venninnen Catherine Seeley.

— Vi har en dårlig nok økonomi som det er og Romney vil gjøre det ennå verre, mener de to.

— Folk fra middelklassen som stemmer på disse menneskene bør lese mer aviser, raser Sheperd.

Skadelig utsettelse

Selv om flere av de siste meningsmålingene i USA viser at det er nærmest dødt løp mellom Mitt Romney og Barack Obama, har republikanerne fortsatt en lang vei å gå om de skal sikre valgseieren 6. november. En vei som nå blir mer ujevn av forkortingen av landsmøtet, et landsmøte som ellers ville vært en enestående sjanse til å vise seg fram nærmest uforstyrret på alle TV-kanalene i flere dager.

En fersk meningsmåling fra CNN viser også at 53 prosent av spurte velgere mener Obama bryr seg om vanlige folks behov, mens bare 39 prosent føler det sammen om Mitt Romney.

- Synker lavt

Presidenten leder også i de fleste av vippestatene, og ordkrigen er i det siste blitt stadig krassere. Romney har den siste tiden hamret løs på president Obama, som mange mener sliter med å få amerikansk økonomi på beina igjen. Arbeidsledigheten er nå på 8,3 prosent.

— Det er synd at presidenten synker så lavt og angriper oss for noe enkeltpersoner sier og mener, når det er så mange reelle problemer å ta tak i, sa Romney nylig og viste til skandalen rundt republikaneren Todd Akin.

Mager trøst

Akin uttalte nylig at «kvinnekroppen har måter å unngå å bli gravid dersom det skulle skje en legitim voldtekt».

En mager trøst for Republikanerne i går var kanskje at ikke alle i demonstrasjonstoget støtter Obama. Veteranen John Deebus mener store bedrifter har overtatt makta i USA gjennom lobbyvirksomhet:

— Jeg er ikke tilhenger av noen av partiene. Jeg mener de begge har mye å jobbe med om de skal ta vare på oss vanlige folk. Det går ikke at rike kan kjøpe seg makt med ubegrenset reklame og politisk sponsing, mens ingen hører folkets røst. (©NTB)

sydc0321.jpg
REUTERS