Det omstridte grunnlovsforslaget ble vedtatt av den grunnlovgivende forsamlingen etter at venstreorienterte, liberale, kvinnelige og kristne representanter forlot forsamlingen i protest. I tillegg mener opposisjonen at folkeavstemningen ble holdt uten at det var ført en grundig debatt om forslaget.

Slik kan Mursi ha ødelagt muligheten til å etablere enighet om skatteforhøyninger og kutt i offentlige utgifter, som er vesentlig for å holde landets økonomi i tømmene og takle den høye gjelden.

Nedgradert

Mandag nedgraderte kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's kredittverdigheten til Egypt og sier at de kan nedjustere den ytterligere dersom den politiske turbulensen fortsetter.

Den langsiktige kredittratingen ble nedjustert fra B til B-, mens den kortsiktige forblir ved B.

— En ytterligere nedjustering kan være nødvendig dersom man ser en nevneverdig forverring av den politiske situasjonen i landet, melder S&P.

Egypt var økonomisk ettertraktet for få år siden, men opprøret som startet i februar 2011, fikk mange investorer til å trekke seg ut.

Utsatte lån

Det internasjonale pengefondet (IMF) bestemte seg i midten av desember for å utsette utbetalingen av et lån på i overkant av 27 milliarder kroner til Egypt.

Egypterne skulle egentlig ha fått pengene denne måneden, men utbetalingen av lånet ble utsatt til januar.

Ifølge finansminister Mumtaz al-Said er pengeoverføringen utsatt for at Egypt skal få tid på seg til å orientere befolkningen om planlagte økonomiske reformer.

Valgfusk

Mens de dårlige økonomiske nyhetene fortsetter å komme, gransker valgkommisjonen om det er blitt begått fusk og regelbrudd under folkeavstemningen.

Den ble holdt i to omganger, og egyptiske medier har skrevet at grunnlovsforslaget ble godkjent med 64 prosent oppslutning.

Det offisielle resultatet skulle etter den opprinnelige planen bli kunngjort mandag, men opposisjonsgruppen Den nasjonale redningsfronten, som mener valgresultatet ble vridd til regjeringens fordel, oppfordret kommisjonen til å gjennomføre en gransking før de gikk ut med tallene.