— Vi vil være ekstremt takknemlig dersom Norge tilbyr seg å ta imot flere syriske flyktninger. Dette handler om å redde liv, sier UNHCRs talsmann i de nordiske og baltiske landene, Markku Aikomus, til NTB.

— Vi har en liste på 2.000 personer som blant annet trenger akutt medisinsk hjelp, sier han.

Nødssituasjon

Over to millioner syrere har flyktet fra hjemlandet på grunn av borgerkrigen. 97 prosent av dem frister en ekstremt kummerlig tilværelse i leirer i Syrias naboland Jordan, Libanon og Tyrkia. Over halvparten av flyktningene er barn.

— Det er svært viktig å vise Syrias naboland at verden er villig til å dele denne byrden med dem, fremholder UNHCRs talsmann.

— Dette er en nødssituasjon vi nesten ikke har sett maken til.

Flere plasser

UNHCR forsøker derfor å skaffe rom i vestlige land til ytterligere 10.000 syriske flyktninger.

— Vi har bedt landene om å innføre mer fleksible ordninger slik at disse kan tas imot på humanitært grunnlag, i tillegg til kvoteflyktningene, sier Aikomus.

Han ser svært gjerne at landene aktivt henvender seg til UNHCR og tilbyr plass.

— Men vi ønsker ikke at landene skal bytte ut kvoteflyktninger de allerede har sagt ja til, med syrere. Det vi trenger, er flere plasser i tillegg til kvotene, understreker han.

Koster mer

Ifølge statssekretær Pål Lønseth ønsker Norge ønsker å støtte UNHCRs arbeid, men til sjuende og sist dreier spørsmålet seg om penger.

— Vi kan øke kvotene, men dette handler om riktig ressursbruk. Det koster forholdsmessig mye mer å hente ut flyktninger enn å hjelpe på bakken, der de er, sier Lønseth til NTB.

— Det er ikke snakk om et enten eller, men det er heller ikke slik at Norge bare kan pøse inn penger. Vi har selvfølgelig en grense for hvor mye vi kan gi, sier han, uten å konkretisere.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland sa tirsdag at Norge må være forberedt på å ta imot langt flere syrere.

Verre ved grensene

Til nå har rundt 40.000 syrere greid å komme seg til Europa ved egen hjelp. Men den siste tiden har situasjonen blitt mye vanskeligere for dem som velger å ta fatt på den lange reisen.

— Det er blitt langt strengere kontroll ved grensene. Mange familier bruker alt de eier og har på menneskesmuglere og bestikkelser, sier Aikomus.

Tyskland og Sverige er de EU-landene som har tatt imot flest av dem. I 2012 og 2013 har 14.700 syrere fått asyl i Sverige. I samme tidsrom har bare 600 syrere fått opphold i Norge, to av dem som kvoteflyktninger, viser tall som NTB har innhentet.

Norge har forpliktet seg til å ta imot 1.200 kvoteflyktninger, og kvoten er allerede oppfylt.

— Nå har Tyskland åpnet for å ta imot ytterligere 5.000 flyktninger. Jeg håper at land som Norge vil følge deres eksempel, sier Aikomus til NTB.