Norsk politi har ikke avdekket noe kriminelt i forbindelse med sine undersøkelser i Kongo.

Den foreløpige rapporten som norske og kongolesiske obdusenter har utarbeidet sammen etter likundersøkelsen av Tjostolv Moland, ble mandag overlevert militærpolitiet i Kinshasa. Nordmannen ble funnet død på cella i Ndolo-fengselet i Kinshasa forrige søndag.

Det var ingen uenighet mellom den norske overlegen Arne Stray Pedersen og hans kongolesiske kollega, opplyser legen til NRK. Hans kollega overleverte rapporten til militærpolitiet som nå eier rapporten.

Ingen mistenkte

— De er enige om hva dødsårsaken er. Ut over det kan jeg ikke kommentere hva som er kommet fram av hensyn til de videre undersøkelsene og særlig de pårørende, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NTB.

Han legger til at det ikke er noen mistenkte i den kriminaltekniske undersøkelsen som norsk politi har gjennomført i Kongo. Tirsdag vil Kripos-etterforskerne igjen møte Joshua French i fengselet for et avsluttende avhør. Hva som vil skje videre i saken, er ifølge Kripos opp til UD.

Det er nå opp til militærpolitiet hvordan rapporten skal brukes videre og om innholdet skal offentliggjøres. Fremdeles er svaret på flere laboratorieprøver ikke ferdigstilt, men disse skal ikke ha noen betydning for selve hovedkonklusjonen i rapporten.

UDs arbeid

Utenriksdepartementets utsendinger har hele tiden arbeidet parallelt med Kripos, men med andre oppgaver. Arbeidet med å arrangere hjemsendelse av Tjostolv Molands båre til Norge er påbegynt uavhengig av politietterforskningen etter dødsfallet. Det har også vært samtaler rundt situasjonen til Joshua French og hvorvidt det er mulig å få i stand en avtale om soningsoverføring eller benådning av nordmannen.

Mandag kveld kunne ikke departementet svare på spørsmål knyttet til Kripos' konklusjon om at det ikke skal være noe kriminelt knyttet til Molands død.

— Jeg ønsker ikke å kommentere de opplysningene før det foreligger noe mer fra kongolesisk side eller fra Kripos, sa kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB mandag kveld.

Møtte moren

Etter å ha blitt kastet ut av Ndolo-fengselet søndag, kom moren til Joshua French inn i fengselet mandag. Der fikk hun endelig i ro snakke med den dødsdømte sønnen som nå sitter bak murene i Kongo på femte året.

— Jeg har hatt gode samtaler med ham gjennom dagen, sier Kari Hilde French til TV 2.

— Han er preget, men han ser bedre ut i dag enn han gjorde i går, sier hun.

Joshua French sonet sammen med Tjostolv Moland i en celle, men er flyttet over til en annen hvor han er sammen med flere andre fanger etter dødsfallet forrige søndag.