Den vanskelige fredsprosessen i Myanmar var et viktig tema da Stoltenberg holdt samtaler med Thein Sein i presidentpalasset i Naypyitaw lørdag.

— Jeg er glad for at presidenten i møtet sa at myanmarske myndigheter nå vil starte en politisk dialogprosess, og at de varsler at de vil ha møter med de væpnede gruppene for å identifisere sakene som vil bli de viktigste i framtidige politiske samtaler, uttalte Stoltenberg etter samtalene.

En politisk dialog vil være et nytt steg på veien mot fred i hele Myanmar, ifølge Stoltenberg.

Store utfordringer

Thein Sein understreket i samtalene med Stoltenberg at fred nå er innen rekkevidde etter 60 år med borgerkrig. Men landet står samtidig overfor «kompliserte og vanskelige» utfordringer, sa han.

— Ingen må undervurdere det krevende arbeidet og de vanskelige valgene som ligger foran oss, sa presidenten.

Thein Sein tok også opp voldsbølgen mellom buddhister og muslimer i delstaten Rakhine og forsikret om at han ville gjøre alt i sin makt for å få slutt på volden.

Ifølge presidenten er fredsprosessen i Myanmar vanskelig fordi den omfatter en rekke væpnede grupper og etniske minoriteter som alle har sine egne målsettinger.

- Ikke glem barna

I forkant av Stoltenbergs besøk i Myanmar oppfordret Redd Barna statsministeren til å ta opp barnas sak i møtet med Thein Sein.

Barnesoldater er et stort problem i landet, som gjennom flere tiår var ledet av en hardhendt militærjunta.

— Vi vet at barn ikke frivillig rekrutterer seg til militæret. De blir ofte lurt til å forlate hjemmene sine med løfter om gode jobber, for så å bli rekruttert til militære styrker, sier Vidar Strøm, Redd Barnas norske beredskapsarbeider i Myanmar.

Redd Barna har i forbindelse med besøket skrevet brev til Stoltenberg der de også ber om at Norge gir støtte til at ungdom får delta aktivt i fredsprosesser.

Nytt norsk kontor

Under besøket i Myanmar skulle Stoltenberg også møte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Søndag åpner han et ambassadekontor i landets største by Yangon sammen med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Etter hvert håper Norge og Danmark også å få et finsk og svensk kontor i bygningen.

Interessen for Myanmar er stor etter at militærjuntaen løsnet på grepet for snart år siden. Lørdag var også EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso ventet til hovedstaden Naypyitaw.

I likhet med Stoltenberg skal han både ha samtaler med president Thein Sein og Aung San Suu Kyi.

EU ønsker å være med i konkurransen om investeringer og handelsavtaler med Myanmar, ifølge BBC.

Investeringslov

Fredag signerte Thein Sein en ny lov som klargjør rammebetingelsene for utenlandske selskaper som vil investere i Myanmar. Loven åpner blant annet for at utenlandske selskaper kan inngå leiekontrakter på jord med regjeringen eller private eiere i opptil 50 år, ifølge Al Jazeera.

Suu Kyi har tidligere uttalt at Myanmar sårt trenger utenlandske investeringer og økonomisk utvikling. Men det er også frykt for at utviklingen kun vil komme de rike til gode.

Mange store selskaper har ventet med å investere i landet i påvente av den nye loven.