— Jeg ser ingen forrædere her, sier generalmajor Igor Kozhin til soldatene som har samlet seg ved den ukrainske flybasen i landsbyen Novofedorivka vest på Krim-halvøya.

Han ser imponerende ut i den plettfrie uniformen, som er dekorert med medaljer og broderte merker.

Om en time vil russiske styrker ha tatt kontroll over basen. Innen den tid må de ukrainske soldatene ta ett av sitt livs viktigste valg: Skal de bli værende i det ukrainske luftforsvaret, det vil si forlate basen og Krim-halvøya, eller skal de slutte seg til den russiske okkupasjonsmakten?

Stor usikkerhet

Soldatene i Novofedorivka har mange spørsmål: Er det slik at russerne virkelig har behov for dem? Hvor lenge kan de bli værende? Vil de noensinne kunne vende tilbake til Ukraina? Vil de bli regnet som forrædere?

— Velger dere russisk side, vil dere få alle rettigheter, dere vil bli latt i fred, sier Kozhin innbydende. Han sier også at russiske pass kan ordnes med det samme. Det er bare å fylle ut en søknad, og så blir passene laget på basen.

— Det vil gå veldig fort, føyer han til.

Det betyr at de fortsatt har en jobb å komme til.

— De som ønsker å gå over til Russland, ja. For de andre, spesielt de væpnede, vil det være ulovlig, fastslår generalmajoren.

OMRINGET: En ukrainsk soldat holder et ukrainsk flagg ved flybasen i Belbek på Krim. Russiske soldater omringet lørdag basen før de rykket inn med panservogner, sjokkgranater og automatvåpen.
SCANPIX

Storming

Flybasen i Novofedorivka ble lørdag formiddag, like før forhandlingene med soldatene startet, stormet av omkring 200 demonstranter, som knuste vinduer mens de ropte slagord for Russland.

De russiske offiserene sto stille og så på, samtidig som soldater inne på basen barrikaderte seg i en bygning. Noen av soldatene befant seg på taket der de forsøkte å jage bort inntrengerne ved å kaste røykbomber.

— Hvorfor sier dere ingenting? Det er min enhet, og jeg må forsvare den, ropte en ukrainsk soldat til de russiske offiserene.

Etter en stund gikk offiserene inn, ga de russiskvennlige demonstrantene beskjed om å dra og begynte å overtale soldatene til å skifte side.

Ikke lenge etter ble en rekke ukrainske soldater observert idet de forlot basen.

Lite vold

De fleste ukrainske militærbasene på Krim er blitt overlatt til russerne uten kamp etter at Russland tok over halvøya på omstridt vis.

Men lørdag gjennomførte russiske styrker det som nærmest fremsto som en maktdemonstrasjon ved en annen flybase på Krim-halvøya. Da soldatene ved basen i Belbek ikke ville overgi seg frivillig, rykket russiske styrker inn med panservogner og sjokkgranater mens soldater skjøt i været med automatvåpen.

De ukrainske soldatene valgte å legge fra seg våpnene, men stilte seg på geledd med ryggen vendt mot de russiske styrkene. Flere av dem begynte også å synge den ukrainske nasjonalsangen da russerne rykket inn.

I flere uker har det vært svært spent rundt de ukrainske militærbasene på Krim-halvøya, som har vært omringet av såkalte selvforsvarsgrupper og russiske soldater.

Ukrainas forsvarsdepartement kunngjorde lørdag at soldatene vil bli tatt imot som helter, ikke desertører, når de kommer tilbake til Kiev.