I sin første kommentar til avsettelsen av Mursi onsdag kveld, ber Obama om at en sivil regjering gjeninnsettes så raskt som mulig.

I en skriftlig uttalelse oppfordrer presidenten samtidig alle parter til å vise tilbakeholdenhet og å avstå fra vold.

Obama sier han har bedt alle relevante myndigheter gjennomgå implikasjonene av militærets avsettelse av Mursi for å fastslå om den skal få konsekvenser for amerikansk hjelp til Egypt.

Militærkupp?

I presidentens uttalelse blir ikke avsettelsen av Mursi karakterisert som et militærkupp. Dersom USA kommer fram til at avsettelsen var et militærkupp må regjeringen ifølge amerikansk lov stanse all hjelp til landet. USA bistår årlig Egypt med 1,5 milliarder dollar, og det meste av det i form av militær hjelp.

Obama ber samtidig innstendig om at ikke det blir gjort vilkårlige arrestasjoner av Mursi og hans tilhengere.

— I denne usikre perioden ber vi militæret sikre at rettighetene til alle egyptiske kvinner og menn blir ivaretatt, sier Obama.

Britisk bekymring

Den britiske regjeringen oppfordrer til ro i Egypt etter at Mohamed Mursi ble avsatt. Regjeringen advarer mot militær innblanding, men kaller ikke avsettelsen av Mursi et militærkupp.

— Situasjonen er åpenbart farlig og vi ber begge siden om å vise tilbakeholdenhet og unngå vold, sier utenriksminister William Hague.

Fire Mursi-tilhengere ble drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker onsdag kveld.

— Storbritannia støtter ikke militær intervensjon som en måte å løse motsetninger i et demokratisk system, sier Hague, som sier det raskt må holdes fri og rettferdige valg.

Dyp splittelse

EUs utenrikssjef Catherine Ashton ber om at demokrati raskt blir gjeninnført i Egypt.

— Jeg følger tett utviklingen i Egypt og er fullstendig klar over den dype splittelsen i samfunnet, det folkelige kravet om politisk endring og forsøkene på å komme fram til et kompromiss, sier Ashton.

I Midtøsten gratulerte Saudi-Arabia sjefen for Egypts øverste domstol, Adli Mansour, som blir tatt i ed som midlertidig statsoverhode torsdag.

— På vegne av befolkningen i Saudi-Arabia og meg selv gratulerer vi lederskapet i Egypt i denne kritiske perioden i landets historie, heter det i en uttalelse fra kong Abdullah.

— Vi ber om at Gud hjelper deg bære ansvaret du er blitt pålagt.

Her hjemme hadde Stoltenberg-regjeringen tidlig natt til torsdag ennå ikke kommentert avsettelsen av Mursi.