Egypts militære anklager på sin side «en terrorgruppe» for å ha forsøkt å storme Republikanergardens hovedkvarter i Kairo ved daggry. En offiser ble drept og 40 såret i angrepet på det militære anlegget, melder Egypts statlige TV ifølge militære kilder.

Antall drepte blant demonstranter eller angripere varierer sterkt, fra 15 til 34.

Sykehuskilder oppgir til Reuters at 15 personer er drept. Talsmann Murad Ali i Brorskapets politiske fløy, Frihets og Rettferdighetspartiet, sier til Reuters at 34 mennesker ble drept da det ble åpnet ild mot folkemassene som protesterte utenfor Republikanergardens hovedkvarter.

En ikke navngitt kilde som sier tallet på drepte er 16. Trolig kommer antallet ofre ved det improviserte sykehuset i bydelen Nasser til å stige, melder Al Jazeera.

Talsmann Gehad El-Haddad hevdet på sin Twitter-konto mandag morgen at det foregår et blodbad ved Republikanergardens hovedkvarter i Kairo, hvor tilhengere av den avsatte president Mohamed Mursi har protestert gjennom helgen. Tre mennesker ble drept her sist fredag.

Ba om fredelige protester

El-Haddad publiserte flere bilder av den angivelige hendelsen på sin Twitter-side, flere av dem med svært blodig innhold. Ifølge ham har 32 ambulanser tatt hånd om flere hundre alvorlig sårede personer. Noen av beboerne i området skal ha bistått ved å bringe sårede til sykehus i egne biler.

I løpet av helgen ble minst 30 personer drept og over 100 såret i sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av Mursi. Uroen brøt ut etter at Det muslimske brorskapet, som nå er satt på den politiske sidelinjen, oppfordret sine tilhengere til å gjøre fredag til en motstandens dag. Mursi ba om ikke-voldelige protester, men slik gikk det ikke. Søndag var protestene i hovedsak fredelige.

Ny statsminister

Mandag er det ventet at president Adli Mansour, som ble innsatt av hæren etter Mursi, vil utpeke en statsminister for overgangsregjeringen.

Ifølge hans medierådgiver heller presidenten mot å utpeke advokaten Ziad Bahaa El-Din til statsminister og Mohamed ElBaradei til visepresident.

Men salafistene i partiet al-Nour, som er en viktig støttespiller for den venstreliberale alliansen som tok makten med hærens støtte sist uke, har igjen satt seg på bakbeina. De sa blankt nei til det opprinnelige forslaget om å utpeke fredsprisvinner ElBaradei til statsminister, og de er også imot å plassere forretningsadvokaten El-Din i sjefsstillingen.

Begrunnelsen er at begge vil virke splittende ettersom de tilhører Den nasjonale redningsfronten, som var den avsatte presidenten Mohamed Mursis mest hardnakkede motstander.