Obama: - Boston er i våre hjerter

Boston/Oslo: Presidenten snakket varmt om verdensbyen Boston, da han deltok på minnestudenen i ettermiddag. - De valgte feil by for å felle oss.

Publisert Publisert

I KØ: Sørgende i kø utenfor Cathedral of th Holy Cross i Boston. Det var ikke plass til alle som ønsket å overvære seremonien. Foto: SCANPIX

Fabrizio Dembech fra Italia sier den interreligiøse minnemarkeringen er helt riktig for et maraton som rommer alle nasjonaliteter og religioner. Foto: SCANPIX

  • Alf Ole Ask
  • Reidun J. Samuelsen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Strålende solskinn, 15 varmegrader og et enormt sikkerhetsoppbud, møtte Barack og Michelle Obama da de kom til Boston i ettermiddag norsk tid. Presidentparet hedret ofrene for terrorbombene ved å delta under minneseremonien «Healing Our City» i Bostons Cathedral of the Holy Cross, skriver Aftenposten.

— Det var en vakker dag å være i Boston. Tusenvis av frivillige hadde møtt opp for å dele ut drikke til løperne, publikum heiet dem frem, begynte Obama. - Så med ett ble feiringen en tragedie, fortsatte han.

Les også

- Har identifisert bombemistenkt

Les også

Femåring fortsatt kritisk skadet

Og snakket om sitt personlige forhold til Boston som «tok varmt imot» ham som ung juststudent.

— Hver eneste amerikaner er blitt berørt av angrepet på vår høyt aktede by. Boston er vår hjemby også, en av USAs ikoniske byer, en av verdens største byer. Hvert år åpner dere dørene for talenfulle studenter fra hele verden, slik dere hvert år tar imot maratonløpere fra hele verden, sier Obama.

— På denne tiden neste år vil maratonløpere fra hele verden komme tilbake til Boston for å delta på den årlige løpefesten. Vi skal gjenfinne byens storhet, innbyggernes uknekkelige spirit, det som symboliserer vårt USA.

Han talte direkte til ofrenes familier, og roste Bostons innbyggere for hvordan de har taklet tragedien.

— Da bombene smalt løp folk mot åstedet. De bar sårede i sikkerhet, donerte blod, åpnet sine hjem for ukjente som trengte hjelp. Helsepersonell, brannmenn og politi jobbet ustanselig. Jeg lover dere, vi vil finne dem som gjorde dette. Vi vil holde dem ansvarlig, og de som ville skade oss vil få sin straff. De klarer ikke knekke Boston, de valgte feil by, sier Obama.

Da ungdomskoret sang i kirken var det noen av sangerne som gråt åpenlyst.

Ingen siktet

Obama har fordømt angrepet som en terrorhandling og lovet at de ansvarlige vil måtte svare for sine handlinger i retten.

To kvinner og en åtte år gammel gutt ble drept da to bomber gikk av i målområdet til Boston Marathon mandag. I alt 176 mennesker ble såret i angrepet, som er det verste på amerikansk jord siden 11. september 2001.

Les også

Janicke unnslapp bomben: Løper i Boston igjen neste år

Les også

Krystle (29) elsket maratonløp

Etterforskere i Boston har hatt håp om et gjennombrudd i sitt arbeid allerede før minneseremonien, men foreløpig er ingen pågrepet i saken.

To mistenkte

Den terrorrammede byen våknet opp til nyheten om at det kan være to menn bak terrorangrepet. Avisen The New York Times siterer kilder i politiet på at to menn skal være synlige på videopptak fra åstedet før eksplosjonene. Det er foreløpig ikke offentliggjort bilder av mennene, og det er uklart om politiet kjenner deres identitet.

Én av mennene skal ha snakket i mobiltelefon før han satte fra seg en svart bag. Han forlot åstedet hurtig rett før bombene ble utløst. Mannen hadde angivelig på seg en hvit baseballcap, en lys hettegenser og en svart jakke.

Politiet er i ferd med å gå gjennom mobilselskapenes logger i håp om å finne ut hvem de to mennene er, skriver NTB.

Alle land og religioner

Det var mange som ønsket å overvære den interreligiøse minnemarkeringen, og det var ikke plass i Cathedral of the Holy Cross til dem alle. En av dem som ble stående utenfor katedralen, var Fabrizio Dembech. Han er reiseleder for 70 italienere som løp Boston Marathon mandag.

— Jeg var i målområdet da det smalt, heldigvis var det ingen i mitt følge som kom til skade, sier han til Aftenposten.

Han mener det er helt riktig å ha en interreligiøs seremoni.

Les også

Hedret ofrene for Boston-angrepet

Les også

- Politiet vil rekonstruere bombene

— Slik er et maraton også, det er folk fra alle land og alle religioner som løper sammen, sier Dembech. Torsdag kveld reiser han hjem igjen til Italia.

Overvåkingskameraer

Bilder og videoopptak fra overvåkingskameraer, medier som dekket løpet og de rundt 500.000 tilskuerne gjør at politiet har mye materiale som kan oppklare saken.

Minst én av bombene besto av eksplosiver og små metallbiter plassert i en trykkoker. Lokket på trykkokeren ble senere funnet på taket av et hotell i nærheten, ifølge eieren av hotellet.

Etterforskerne har funnet bevis som tyder på at de to bombene var tidsinnstilte. Blant annet er det funnet minst ett kretskort, opplyser en representant for myndighetene.

– Kretskortet antyder at bombene ble detonert gjennom en tidsmekanisme, ikke via fjernkontroll, sier kilden til avisen Boston Globe.

Publisert