Gaddafi talte til nasjonen i 22 sekunder

I et ytterst kort intervju avviser Libyas diktator Muammar Gaddafi at han har rømt til utlandet.

Publisert Publisert
 • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg vil vise at jeg er i Tripoli og ikke i Venezuela. Ikke hør på TV-kanalene som eies av løshunder, sa Gaddafi til en statlig libysk fjernsynskanal natt til tirsdag.

Diktatoren holder en paraply og lener seg ut av en hvit bil idet han kommer med sitt korte og noe underlige budskap. TV-klippet varer i 22 sekunder, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Opptaket er angivelig gjort utenfor Gaddafis hjem.

— Jeg ville si noe til ungdommene på Den grønne plass og være oppe sent sammen med dem, men så begynte det å regne. Takk Gud for det, sier den libyske lederen.

Samtidig som det er blodige sammenstøt og demonstrasjoner mot Gaddafi mange steder i landet, skal det ha blitt holdt demonstrasjoner til støtte for regjeringen på Den grønne plass i sentrum av hovedstaden Tripoli.

Les også

Spår blodig kollaps i Libya

— Bombet demonstranter Mandag verserte det rykter om at Gaddafi hadde forlatt hjemlandet og var på vei til Venezuela, men myndighetene i begge landene har tilbakevist disse opplysningene.

Samtidig som Gaddafi insisterer på at han vil holde stand i landet han har styrt siden 1969, kommer det rapporter om demonstrasjoner som er blitt slått ned på svært brutalt vis. Opplysninger fra flere kilder tyder på at libyske kampfly og helikoptre har bombet eller skutt mot demonstranter i Tripoli og landets nest største by Benghazi.

To libyske jagerpiloter som deserterte og fløy til Malta, skal ha fortalt i politiavhør at de fikk ordre om å bombe demonstranter. Begge flygerne har graden oberst, i likhet med Gaddafi selv.

Det er imidlertid svært vanskelig å få bekreftet opplysningene om hva som skjer i Libya. En av diktatorens sønner, Saif al-Islam Gaddafi, hevder at målet for bombeangrepene var våpenlagre som ligger i områder hvor det ikke bor folk.

Krisemøte Meldinger fra Tripoli tyder på at det er rolig i byen tirsdag morgen. En av årsakene skal være et kraftig regnvær, noe som kanskje kan forklare hvorfor Gaddafi var så fornøyd med nedbøren.

– Det er kraftig regn i øyeblikket, så folk holder seg hjemme, forteller en innbygger i den østlige delen av hovedstaden.

FNs sikkerhetsråd er innkalt til et møte om krisen i Libya senere på dagen, ifølge generalsekretær Ban Ki-moon, som selv har snakket med Gaddafi på telefon.

— Jeg oppfordret ham på det sterkeste til å stanse volden mot demonstrantene, og jeg understreket betydningen av å respektere demonstrantenes menneskeretter, forteller Ban.

Hopper av Møtet i Sikkerhetsrådet er kalt sammen av Libyas egen FN-delegasjon. FN-ambassadør Ibrahim Dabbashi og resten av delegasjonen har tatt avstand fra regimet i hjemlandet og oppfordrer hæren til å styrte Gaddafi.

Også flere andre libyske diplomater har hoppet av de siste dagene. Det kommer meldinger og soldater som deserterer, og en gruppe offiserer ber de væpnede styrkene marsjere mot Tripoli for å fjerne Gaddafi fra makten, ifølge TV-stasjonen Al Jazeera.

Ifølge menneskerettsgrupper er flere hundre mennesker blitt drept i opptøyene og kampene i Libya.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Har utstedt fatwa mot Gaddafi

 2. Spår blodig kollaps i Libya

 3. Har utstedt fatwa mot Gaddafi

 4. - Gaddafi er fortsatt i Libya

 5. - Gadaffi flybomber sine egne

 6. Gaddafi bygger på lojalt nettverk

 7. Flyplass ødelagt i urolighetene i Libya

 8. Libya-uro sender oljeprisen opp og børsene ned

 9. FN vil ha gransking av volden i Libya

 10. Gadaffi nekter å gå av

BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN