Kongens avgang kom ikke helt uventet.

En undersøkelse tidligere i år viste at monarkiet kun hadde støtte i under halvparten av befolkningen. Seksti prosent av spanjolene sa også at de ønsket at kongen skulle abdisere til fordel for sin sønn, kronprins Felipe.

Statsminister Mariano Rajoy kunngjorde nyheten om abdiseringen mandag.

— Han har vært den beste talsmann, og har vist frem det beste bildet av kongedømmet Spania over hele verden, sa Rajoy.

Det er foreløpig ikke oppgitt noen grunn til hvorfor Juan Carlos abdiserer, men den 76 år gamle kongen har slitt med helsen i lengre tid.

Elefantjakt

Det spanske kongehuset har dessuten vært befengt med flere skandaler de siste årene.

Da kongen dro på elefantjakt i Botswana under den verste krisen i Spania for to år siden, ble folk rasende.

Nyheten om at kongen jaktet på utrydningstruede dyr i Afrika sammen med tyske og amerikanske sosietetsvenner kom frem etter at kongen falt og skadet seg i løpet av turen, og måtte fraktes hjem til Spania for en operasjon. Juan Carlos dro til Afrika i privatflyet til den saudiarabiske forretningsmannen Mohamed Eyad Kayal, Ifølge en omfattende artikkel om kongehusets problemer i Vanity Fair.

Ombord var også prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en 46-år gammel tysk venninne av kongen, mens hans kone, dronning Sofia, var i Aten for å feire gresk påske.

Kort tid før turen hadde kongen uttalt at han ikke fikk sove om natten fordi han var så bekymret for unge arbeidsledige spanjoler.

Skandalen førte til at de første antydningene om at kongen burde abdisere til fordel for sin sønn, prins Felipe, dukket om i spanske medier.

Kongen ba senere om unnskyldning for turen.

— Jeg gjorde en feil og det vil ikke skje igjen, sa kongen.

Korrupsjonsanklager

En annen skamplett på kongehuset har kommet som følge av at hans datter prinsesse Cristina og hennes mann Inaki Urdangarin i flere år har blitt etterforsket for korrupsjon. Urdangarin, en tidligere håndballspiller, er anklaget for å ha svindlet til seg penger gjennom sin veldedige organisasjon Nóos Institute.

I februar måtte prinsessen vitne i retten. Cristina er også anklaget for hvitvasking av penger og skatteunndragelser. Det var første gang et medlem av kongefamilien møtte i retten i en kriminalsak siden monarkiet ble gjenopprettet.

Formue

I et forsøk på å gjøre kongehusets økonomi transparent ble det for første gang i 2011 offentliggjort tall for familiens apanasjer, utgifter og skatt. Der ble det oppgitt at kongen fikk 400 000 euro og betalte 40 prosent skatt.

Men det førte også til at den spanske pressen gravde dypere i finansene til Juan Carlos. El Mundo rapporterte at kongen og flere andre familiemedlemmer hadde millioner på hemmelige sveitsiske bankkonti, en arv etter hans far.

Juan Carlos tok tronen etter at den spanske diktatoren Francisco Franco døde i 1975.